Aluerahoittajatapaaminen 12.4.2016
Kiertotalous Oulu - työpaja 15.3.
Kiertotalous Oulu -työpaja
YHTEISTYÖLLÄ MENESTYSTÄ KIERTOTALOUDESTA - Tervetuloa Kiertotalous Oulu -työpaja 15.3.2016 klo 8.30, Auditorio 1
Mitä palvelumuotoilu on? -koulutustilaisuus 16.2. Oulaisissa
SoteYBoost-hankkeen
"Mitä palvelumuotoilu on?" -koulutustilaisuus ti 16.2.2016 kello 12–16 Oulaisissa, katso tarkemmin:
soteyboost.blogspot.fi/2016_01_01_archive.html
Tervetuloa!
Ammattikorkeakoulut esittävät Suomen visioksi maailman parasta korkeakoululaitosta
Suomalaiset korkeakoulut ovat kokeneet viime vuosina voimakkaita muutoksia ja leikkauksia. Korkeakoulupoliittisessa keskustelussa on käynyt selväksi, että korkeakoulutuksen ja tutkimuksen uudistamista on edelleen jatkettava. Samanaikaisesti on huolehdittava koulutuksen vaikuttavuudesta ja osaamisen tasosta.
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston Arene ry:n rakenteellisen kehittämisen raportti
Kohti maailman parasta korkeakoululaitosta esittelee Suomen korkeakoululaitoksen nykytilaa ammattikorkeakoulujen silmin ja ottaa vahvasti kantaa määrätietoisen korkeakoulupoliittisen vision luomisen puolesta. Arene suosittelee visioksi maailman parhaan korkeakoululaitoksen kehittämistä Suomeen. Ammattikorkeakoulut ovat tämän korkeakoulukokonaisuuden olennainen osa.
”Ammattikorkeakoulut ovat kehittäneet yhteistyötä tavoitteena laadukkaat osaamiskeskittymät ja osaamistarpeeseen vastaaminen. Nämä hyvät käytänteet on tunnistettava ja hyödynnettävä. Selkeitä hyötyjä on edelleen saavutettavissa lisäämällä toiminnallista ja hallinnollista yhteistyötä ja työnjakoa. Ratkaisut uusista korkeakoulukokonaisuuksista syntyvät parhaiten autonomisten korkeakoulujen erikoistuessa ja selkiyttäessä roolejaan tavalla, joka auttaa muodostamaan alueiden ominaispiirteiden ja työelämän tarpeiden mukaisia kokonaisuuksia,” toteaa Arenen puheenjohtaja, Seinäjoen ammattikorkeakoulun rehtori Tapio Varmola.
Ammattikorkeakoulujen vahvuudet ovat tunnistettu raportissa. Ammattikorkeakoulut ovat vahvoja käytännönläheisen korkeakouluosaamisen uudistajia ja innovatiivisia TK-toimijoita. Ammattikorkeakoulututkinnot ja ylempi ammattikorkeakoulutus kiinnostavat opiskelijoita ja työelämää kansallisesti ja kansainvälisesti. Kustannustehokkuus on ammattikorkeakoulujen vahvuus. Opinnoista valmistutaan nopeasti ja tutkintojen sisällöt antavat opiskelijalle osaamista, jolla työllistytään hyvin. Yritys- ja työelämäyhteistyö sekä aluekehitystehtävä ovat vakiintuneet osaksi ammattikorkeakoulujen ketterää ja proaktiivista toimintakulttuuria. Ammattikorkeakoulut ovat vahva osa suomalaista korkeakoulutusta sekä tutkimus- ja innovaatiojärjestelmää.
”Monipuoliset TKI-toiminnan mallit ovat tiivistäneet ammattikorkeakoulujen sekä työ- ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Yhteistyö auttaa myös koulutusta reagoimaan muuttuviin osaamistarpeisiin. Yhtenä osoituksena dynaamisuudesta ovat ammattikorkeakoulujen monipuoliset ja ilmiöpohjaiset strategiset painoalat. Ammattikorkeakoulut ovat alueellisesti tärkeitä osaamisen kehittäjiä, mutta laajempi yhteistyö ja painoalojen mukainen profiloituminen auttavat rakentamaan entistä vahvempaa osaamista ja maailman parasta korkeakoululaitosta,” kertoo RAKE-työryhmän puheenjohtaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulun rehtori Jussi Halttunen.
Tuekseen maailman paras korkeakoululaitos tarvitsee ennakoitavissa olevat toiminnalliset ja taloudelliset puitteet. Vain siten Suomeen voidaan kehittää kattava, diversiteettiin perustuva ja uudistumiseen kykenevä tehokas maailmanluokan korkeakoulukokonaisuus.
Arenen RAKE-raportti luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle 10.2.2016. Raportti on saatavissa osoitteessa www.arene.fi/fi/ammattikorkeakoulut/vaikuttavuus/rak...
Lisätietoja:
RAKE-työryhmän puheenjohtaja, rehtori Jussi Halttunen 0400-644913 jussi.halttunen@jamk.fi
Arene ry puheenjohtaja, rehtori Tapio Varmola 040-8304100 tapio.varmola@seamk.fi
Tanssitaanhan huomennakin?
Sairaanhoitajakoulutusta 120 vuotta Oulussa -juhlakonferenssi 22.-23.9.2016
Mitä palvelumuotoilu on?
SoteYBoost -hankkeen
"Mitä palvelumuotoilu on?" -koulutustilaisuus ti 16.2.2016 klo 12-16 Oulaisissa, katso tarkemmin:
soteyboost.blogspot.fi/2016_01_01_archive.html
Tervetuloa!
Creato-hankkeen design management -teeman ensimmäiset koulutukset 4.3. ja 8.4.
Oululaiset ja antwerpeniläiset opiskelijat ideoivat terveysteknologian tuotteita
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) informaatioteknologian ja liiketalouden opiskelijat sekä belgialaisen ammattikorkeakoulun Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpenin elektroniikka- ja ICT-alan opiskelijat suunnittelevat yhdessä erilaisia terveysteknologian tuotteita kevään aikana.
Oululaisten opiskelijoiden vastuulla projektissa on tuotteiden ideointi ja liiketoimintamahdollisuuksien kartoittaminen sekä langattomien sensorijärjestelmien kehittäminen. Antwerpeniläiset opiskelijat puolestaan kehittävät tuotteiden mobiili- ja verkko-ominaisuuksia. Kehitteillä on kuusi ihmisen mittaamiseen liittyvää tuotetta. Suunnitteilla on esimerkiksi kehon nestetasapainon, stressin, happisaturaation sekä unen seuranta- ja mittauslaitteita.
Molempien korkeakoulujen opiskelijoista koostuvat tiimit työstävät parhaillaan tuotteiden ominaisuuksia ja toteutustekniikoita Oulussa. Opiskelijat esittelevät hioutuneet ideansa torstaina 18.2. kello 9.30 Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu). Median edustajat ovat tervetulleita paikalle katsomaan, millaisia tuotteita opiskelijat lähtevät toteuttamaan. Tuotteet valmistuvat 17.–19.5., jolloin oululaisopiskelijat ovat vastavierailulla Antwerpenissä.
Oamk on tehnyt vastaavaa projektiyhteistyötä Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpenin kanssa vuodesta 2013. Yhteistyön tavoitteena on opettaa molempien korkeakoulujen opiskelijoille alakohtaisen tietotaidon lisäksi muun muassa viestintä-, ryhmätyö- ja kansainvälisyystaitoja.
Lisätietoja:
tietotekniikan tiimipäällikkö Eero Nousiainen, 050 3174720, eero.nousiainen@oamk.fi
lehtori Jaakko Kaski, 041 502 6841, jaakko.kaski@oamk.fi
lehtori Petteri Aro, 050 317 4541, petteri.aro@oamk.fi
ePooki 3/2016: Onko sinun pyramidisi tukevasti oikealla kannallaan? Vanhempainkoulutoiminta Oulunkaaressa
ePooki 4/2016: Ensihoidon kenttäjohtojärjestelmää tarvitaan Pohjois-Suomessa
Oamk, OSAO ja Oulun yliopisto kehittävät yhdessä opiskelijoiden tulevaisuuden työelämävalmiuksia
Muuttuvassa työelämässä pärjäämiseen tarvitaan monipuolisia ja toimivia työelämävalmiuksia. Valmiina työelämään -hanke (VALTE) etsii keinoja tukea ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevien henkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia voimavaroja sekä muutoskykyä siirtyä työn ja työttömyyden sekä palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.
VALTE-hanke on usean oppilaitoksen yhteisponnistus työelämävalmiuksien kehittämiseksi. Keskeisiä teemoja opinnoissa ovat oikea työkäyttäytyminen, muutoskyvyn vahvistaminen, myönteinen suhtautuminen työelämään ja selkeä tietoisuus nykytyöelämän moninaisuudesta ja vaatimuksista. Koulutus pyrkii parantamaan työelämän laatua ja luomaan uutta työhyvinvointikulttuuria työpaikoille.
– Uutta on työelämäkoulutuksen järjestäminen kaikille opiskelijoille yhdessä tieteenalasta riippumatta. Vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut tarjolla, koulutukseen sisältöä kehittävä dosentti Jyrki Liesivuori Turun yliopistosta sanoo.
Hankkeen tuloksena syntyy työhyvinvoinnin opintokokonaisuuksia, joiden opetuksessa käytetään viimeisimpiä digitaalisen tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi järjestetään kansallisia ja alueellisia työhyvinvointiseminaareja sekä muodostetaan oppilaitos- ja opettajaverkostot.
Työhyvinvoinnin opintokokonaisuus tulee osaksi opiskelijoiden tutkintoja ammattiopistoista, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuville. Näin koulutus tavoittaa kymmeniä tuhansia opiskelijoita vuosittain. Opiskelijoiden siirryttyä työelämään taidot heijastuvat myönteisesti laajemminkin työelämään.
– Meille Oulussa tämä hanke on erinomainen mahdollisuus kehittää yhteistyössä uusia ja yhteisiä opintosisältöjä ammattiopistoon, ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Pidämme tärkeänä, että opiskelijamme ovat valmiita kohtaamaan nopeasti muuttuvan, kansainvälistyvän ja digitalisoituvan työn haasteet, kertovat hankevastaavat Heli Laitila (OSAO), Liisa Kiviniemi (Oamk) ja Seppo Väyrynen (Oulun yliopisto).
– Opintokokonaisuus sisältää tietoa työhyvinvoinnin eri osa-alueista, kuten työhön, työympäristöön, työyhteisöön, työntekijöihin, johtamiseen ja työpaikkaan liittyvistä tekijöistä. Niihin liittyviä taitoja harjoitellaan tehtävien, harjoitusten, testien ja pelien avulla. Hankkeessa etsitään myös ratkaisuja tukea opiskelijan henkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia voimavaroja sekä muutoskykyä siirtyä työn ja työttömyyden sekä palkkatyön ja yrittäjyyden välillä, koulutuksen sisältöä Jyrki Liesivuoren kanssa rakentava Turun yliopiston dosentti Paula Naumanen sanoo.
Hankkeen päätoteuttaja on Turun yliopiston informaatioteknologian laitos, ja osatoteuttajina ovat Turun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun seudun ammattiopisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto, Vaasan ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Saimaan ammattikorkeakoulu. Lokakuun 2018 loppuun kestävän hankkeen budjetti on 1,6 miljoonaa euroa, josta 1,2 miljoonaa euroa kattaa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustus.
Lisätietoja:
Liisa Kiviniemi, Oamk, 050 304 6698, liisa.kiviniemi@oamk.fi
Heli Laitila, OSAO, 050 561 3946, heli.laitila@osao.fi
Seppo Väyrynen, Oulun yliopisto, 029 448 2490, seppo.vayrynen@oulu.fi
Tanssia!-näytökset avaavat ovet kevääseen 1.-2.3.
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) tanssinopettajan tutkinto-ohjelman kevään ensimmäiset Tanssia!-näytökset tarjoavat yleisölle tanssin monipuolisen kirjon tanssinopettajaopiskelijoiden ja Oamkin tanssin erikoiskoulutusluokkien esittämänä.
Näytöksen pääosassa ovat baletti- ja kansantanssikoreografiat, joista nähdään sekä sooloteoksia että ryhmäkoreografioita.
Tanssia!-näytökset ovat Oamkin konserttisalissa (Kotkantie 1, Oulu) tiistaina 1.3. kello 18.30 ja keskiviikkona 2.3. kello 13.00 ja 18.30.
Näytöksiin on vapaa pääsy. Tule nauttimaan mukaansatempaavista esityksistä!
Lisätietoja:
tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi
tanssinopettajakoulutus, tanssi@oamk.fi
Koulutetut kätilöt naisten ja perheiden asialla 200 vuotta
Suomalainen kätilökoulutus täyttää 200 vuotta tänä vuonna. Juhlavuoden kunniaksi on valmisteilla tapahtumia eri puolilla Suomea.
Kätilökoulutus alkoi Turussa 1.11.1816 ja siirrettiin Helsinkiin yliopiston yhteyteen vuonna 1833. Kätilöt edustavat Suomessa vanhinta naisten ammattikuntaa. Kyseessä on ensimmäinen erityisesti naisille suunnattu ammatillinen koulutus.
Tänä päivänä suomalaisen kätilökoulutuksen laajuus on 270 opintopistettä ja ajallinen kesto 4,5 vuotta. Kätilöitä koulutetaan Suomessa kahdeksassa ammattikorkeakoulussa, joista kahdessa opetuskielenä on ruotsi. Suomalaisesta kätilökoulutuksesta valmistuu kätilöitä, joilla on monipuolinen osaaminen seksuaali- ja lisääntymisterveyden alueella.
Kätilökoulutusta juhlitaan juhlaseminaarissa Kätilöpäivien yhteydessä Turussa 3.5.2016. Lisäksi kätilökoulutuksen opettajat ja opiskelijat juhlivat koulutustaan alueellisesti erilaisin tapahtumin syksyn 2016 kuluessa. Juhlavuoden kunniaksi ilmestyy asiantuntijajulkaisu ”Koulutettu kätilö kanssasi 200 vuotta” ja Kalevala Koru julkaisee korun.
Juhlavuoden kokonaissuunnittelusta vastaa valtakunnallinen työryhmä, jossa on edustus jokaisesta Suomessa kätilöitä kouluttavasta ammattikorkeakoulusta sekä Kätilöliitosta.
200 vuotta suomalaista naisten ammatillista koulutusta on merkkipaalu. Vuonna 2016 täyttää myös suomalaisten naisten äänioikeus 110 vuotta.
Lisätietoja:
Pirjo Tervo, p. 040 630 0964 pirjo.tervo@metropolia.fi (suomeksi)
Eva Matintupa, p. 050 538 6671 eva.matintupa@novia.fi (på svenska)
Kätilökoulutusta Suomessa järjestävät ammattikorkeakoulut sekä median yhteyshenkilöt juhlavuoden tapahtumiin liittyen:
Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä elina.tiainen@jamk.fi, p. 0400 989451
Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsinki pirjo.tervo@metropolia.fi, p. 040 630 0964
Oulun ammattikorkeakoulu, Oulu ulla.paananen@oamk.fi, p. 050 3211988
Savonia ammattikorkeakoulu, Kuopio paivi.hoffren@savonia.fi , p. 044 7856474
Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampere anna-mari.aimala@tamk.fi p. 050 3119759
Turun ammattikorkeakoulu, Turku marjatta.hasanen@turkuamk.fi, p. 040 3550401
Yrkeshögskolan Arcada, Helsinki pernilla.stenback@arcada.fi, p. 0207 699 595
Yrkeshögskolan Novia, Vaasa eva.matintupa@novia.fi, p. 050 538 6671
Lapsen silmin - koulutuspäivä optikoille 16.4.2016
Oamkin aluevastuuraportin avaa Oamk talk show
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) aluevastuuraportti 2015 on julkaistu. Raporttiin kuuluu muun muassa Oulun alueen tulevaisuutta luotaava talk show. Ohjelmassa Oamkin rehtori Jouko Paaso, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki ja Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen keskustelevat teollisuusneuvos Pertti Huuskosen luotsaamana muun muassa tulevaisuuden oppimisen malleista. Keskustelijat olivat täysin yhtä mieltä siitä, että juuri Oulun pitäisi olla digitalisaatiossa edelläkävijä.
”Teknologia pitää ottaa kaikin tavoin hyödyksi”, rehtori Jouko Paaso toteaa keskustelussa.
Lisäksi keskustelijat pureutuivat Oulun alueen kansainvälistymisen ja kilpailukyvyn avaintekijöihin ja pohtivat Oulun houkuttelevuuden merkitystä.
Aluevastuuraportissa arvioidaan Oamkin vuoden 2015 tekemää työtä alueen tulevaisuuden, kilpailukyvyn, oppimisen, kansainvälistymisen, talouden ja ympäristön, yhteisön ja opinnäytetöiden merkityksen näkökulmista. Ääneen pääsevät niin opiskelijoiden, henkilökunnan kuin sidosryhmienkin edustajat. Aluevastuuraportti tuo esiin Oamkin sitoutumista alueeseen ja vastuun ottamista sen kehittymisestä.
Aluevastuuraportti julkaistaan vuosittain.
Tutustu raporttiin: oamk.fi/aluevastuuraportti
Lisätietoja:
toimitusjohtaja, rehtori Jouko Paaso, 044 556 8200, jouko.paaso@oamk.fi
viestintäjohtaja Anne-Maria Haapala, 0505693565, anne-maria.haapala@oamk.fi
Yhteiset valmistujaiset 10.6.Â
Vietämme yhteistä valmistujaisjuhlaa perjantaina 10.6. kello 15 alkaen Kastellin monitoimitalolla (Sairaalanrinne 5, Oulu).
Kutsumme tilaisuuteen kaikki edellisten valmistujaisjuhlien jälkeen valmistuneet opiskelijat.
Todistuksensa opiskelija voi noutaa ennen juhlaa nimellään varustetussa kuoressa.
Todistukset jaetaan kello 13–15 välisenä aikana monitoimitalon aulassa.
Valmistuva opiskelija voi kutsua tilaisuuteen kaksi vierasta.
Virallinen kutsu ja ilmoittautuminen lähetetään sähköpostilla maalis-huhtikuun aikana.