Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Oamk ja TeamForceMajor valmistautuvat tekemään suomalaista moottoriurheiluhistoriaa

$
0
0

Ryhmä Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) insinööriopiskelijoita on yhdessä TeamForceMajorin (TFM) kanssa kehittänyt moottoripyörää, jonka tavoitteena on olla huippunopeudessa mitattuna maailman nopein ahtamattomien moottoripyörien luokassa. Nyt tiimi valmistautuu osallistumaan Bonnevillen suola-aavikolla Utahissa ajettavaan nopeusennätystapahtumaan 24.–29.8.2013.

Bonneville haastaa moottorin

Kolme vuotta kestäneen yhteistyön aikana kehitetty moottoripyörä on yltänyt viiteen mailin maailmanennätykseen Suomessa. Suomessa nopeusennätysajossa kiihdytetään seisovalla lähdöllä mailin matka. Koko ajoaika on noin 22 sekuntia, josta vain reilut kymmenen sekuntia ajetaan kaasu pohjassa täydellä noin 420 hevosvoiman teholla ja loppunopeus ainoastaan mitataan. Tämä riittikin aiempien maailmanennätysten rikkomiseen.

Seuraava tavoite, Bonneville, on osoittautunut ajateltua haastavammaksi. Bonnevillessä ajoalustana oleva suola on liukkaudessaan lähellä märkää asfalttia, minkä johdosta pyörän painoa on jouduttu nostamaan noin sata kiloa (211 kilosta 315 kiloon) ja moottoritehoa on lisätty.

Lisäksi Bonnevillessä ajetaan ”lentävä maili”, jossa mitataan mailin keskinopeus. Se pitää toistaa neljän tunnin kuluessa, ja tulokseksi lasketaan kahden ajetun keskinopeuden keskiarvo. Ennätys ajetaan yhdeksän mailin radalla, joka edellyttää pitkää kiihdytystä, ja täydellä teholla joudutaan ajamaan yli minuutti. Tämä moottorille huima kuormitus on synnyttänyt haasteita, joiden parissa on vierähtänyt vuosi.

Oamkin moottorilaboratorion kestotesteissä on löydetty heikkouksia, joiden vuoksi moottori ei ole kestänyt pitkäkestoisia rasitustestejä. Ratkaisun löytäminen ei ollut helppoa, ja esimerkiksi moottoreita rikkoontui testeissä kolme, mutta haasteiden voittaminen on tuonut arvokasta tietoa moottorin käytöksestä ääriolosuhteissa. Tutkimus- ja kehitystyö onkin opettanut, että onnistumisen ja epäonnistumisen rajat ovat hyvin lähellä toisiaan ja kun muuttujia on paljon, kaikki voi olla kiinni vain sekunnin sadasosasta.

Nyt kun tekniset haasteet on selätetty, on alun perin määritelty budjetti jo ylitetty ja viimeisen kuukauden suurimmaksi haasteeksi tuleekin lisäbudjetin kasaan saaminen ennätysyrityksen mahdollistamiseksi Bonnevillessä. Uusien yhteistyökumppaneiden löytymisen suhteen vielä loppusuorallakin ollaan toiveikkaita.

Arvokasta kokemusta opiskelijoille

Oamkin näkökulmasta projekti on jo tähän mennessä ollut erittäin kannattava. Insinööriopiskelijat ovat saaneet kohdata todellisia haasteita ja opetelleet voittamaan ne. Opiskelijoiden sitoutuminen on ollut 110-prosenttista, sillä he ovat tehneet enemmän kuin mitä on vaadittu.

Oamk antaa opiskelijoille perustiedot ja -taidot sekä opettaa käytännönläheistä ”tekemisen meininkiä”. Koulutus vahvistaakin opiskelijoiden uskoa omiin kykyihinsä täyden potentiaalinsa käyttämiseksi. Oamk luo osaavia ja motivoituneita tekijöitä mutta tarvitsee siihen myös yhteiskumppaneita ja tukijoita.

Lisätietoja

Arto Lehtonen, laboratorioteknikko, 050 430 9240, arto.lehtonen@oamk.fi">arto.lehtonen@oamk.fi



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Trending Articles