Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Oamk esittelee AppLab-koulutuksessa kehitettyjä innovaatioita 9.6.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) AppLab-koulutuksessa on tämän kevään aikana kehitetty kuusi innovatiivista tuotetta, jotka esitellään 9.6. kello 10.00–12.30 osoitteessa Torikatu 23, Oulu. AppLabin osallistujat ovat eri alojen työttömiä ammattilaisia sekä Oamkin opiskelijoita, jotka ovat yhdessä neljän kuukauden ajan kehittäneet erilaisia sovellutuksia terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen, energia- ja ympäristöalalle sekä koulutukseen.

Oamkissa on vuosina 2012–2014 kehitetty tulevaisuuden asiantuntijuuteen valmentava LAB-studio-oppimismalli, jonka ammattikorkeakoulujen tutkimusjohdon verkosto yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa valitsi vuoden 2014 parhaaksi työ- ja elinkeinoelämän kehittämis- ja uudistamishankkeeksi Suomessa. LAB-studio-oppimismallin keskeisiä sisältöjä ovat luova ja monialainen ratkaisujen kehittäminen, yrittäjämäinen ajattelu ja asenne, tiimityöskentely, työelämälähtöisyys sekä johtaminen. Tavoitteena mallissa on työllistyminen ja uusien toimialan yritysten perustaminen.

LAB-studio-oppimismallia on käytetty Oulu Game Labissa uusien osaajien koulutuksessa pelialalle ja pilviliiketoimintaan. Tämän tuloksena vuosina 2012–2014 on perustettu 12 start up -yritystä, joista kaksi on valittu Euroopan lupaavimpien start up -yritysten joukkoon. Peli- ja palvelukonsepteja on kehitetty 110. Näistä 31 on kehitetty demoiksi, ja niistä kymmenen on julkistettu saaden yhteensä 50 miljoonaa latausta.

Oamkin AppLabissa LAB-studio-oppimismallia on vuoden 2015 alusta alkaen laajennettu eri koulutusaloille. Tavoitteena on, että opinnot valmentavat laajentuvan asiantuntijuuden myötä paremmin yhteiskunnan ja yritysten tarpeita vastaavaan asiantuntijuuteen. Pedagogisina malleina ovat projektipohjainen oppiminen, ongelmapohjainen oppiminen sekä tutkiva ja kehittävä yhteistoiminnallinen oppiminen. Lisäksi malliin liittyy läheisesti mestari-kisälli-oppimismallilla ja valmentamisen keinoilla opettaminen. Perinteisesti hahmotettu opettajan rooli muuntuu siten oppimisen fasilitaattoriksi, tiimi- ja henkilökohtaiseksi valmentajaksi sekä projektikonsultiksi.

Tällä hetkellä koulutuksessa olevat työskentelevät vielä 30 vuoden kuluttua. Nykyinen tapa oppia tukee oman alan syvään osaamiseen eli niin sanottuun I-mallin asiantuntijuuteen. Tulevaisuuden asiantuntijalle tämä osaaminen ei kuitenkaan ole riittävää. LAB-studio-oppimismallissa opiskelijat oppivat tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa T-mallin osaamista. Mallissa T-kirjaimen jalka tarkoittaa syvää substanssiosaamista, ja T:n yläviiva tarkoittaa kykyä ymmärtää muita osaamisalueita ja innostua niistä. T-mallin oppijalla on syvä asiantuntijuus omalla alallaan, mutta hän ymmärtää ja tuntee toisten asiantuntijuutta tavalla, joka mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen perustuen asiakkaiden ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.

Lisätietoja:

Oamkin tuntiopettaja Kari-Pekka Heikkinen, 040 652 8144


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Trending Articles