Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Sähkömoottorilla kohti kestävää kehitystä

$
0
0

Oulun tekninen liikelaitos (TEKLI) testaa Oulun seudun ammattikorkeakoulussa (Oamk) kehitetyn täyssähköisen hyötyajoneuvon hyödyntämistä pyöräteiden ja kävelykatujen huoltamisessa. Sähkötyökone on ollut opiskelijoiden ja yritysten yhteistyöprojekti.

Täyssähköiseen Toyota Hilux -huoltoajoneuvoon on koottu Oamkissa kaikin puolin taloudellisempi ja tehokkaampi voimansiirto. Maksimiväännön jo nollanopeuksilta tuottava sähkömoottori on omiaan muun muassa lumenaurauksessa kevyen liikenteen väylillä. Tehokas ajoneuvo on taloudellisempi vaihtoehto niin kukkaron kuin ympäristönkin kannalta.

Sähkömoottori on hiljainen ja käytön aikana lähes päästötön. Kehitettävää on akuston toimivuudessa pakkasessa sekä painon ja hinnan pienentämisessä.

– Suhtaudumme kehityskohteisiin haasteina, joiden parissa opiskelijoilla riittää uutta opittavaa, Oamkin laboratorioteknikko Arto Lehtonen sanoo.

Vaikka sähköauto ei ole uusi keksintö, markkinarakoa löytyy työkoneista ja huoltoajoneuvoista. Niille löytyy kysyntää Suomessa muun muassa kaivosteollisuudesta.

Käytäntö opettaa

Ensiajatus projektista syntyi kahvipöydässä, kun pohdittiin, mistä saataisiin tietoa sähköajoneuvoista. Kokemusta ja tietotaitoa päätettiin kerätä rakentamalla auto itse. Noin vuoden kestänyt suunnitteluvaihe käynnistyi syksyllä 2010. Alusta asti mukana olivat sähkömoottorivalmistaja Randax sekä TEKLI, jonka tarpeesta projekti käynnistyi.

Konetekniikan opiskelijat suunnittelivat voimansiirron osat pareittain tuotekehittelykurssilla. Sen jälkeen autoa jatkokehitettiin Oamkin autolaboratorion henkilökunnan ohjauksessa ja yhdessä yritysten kanssa. Tekeillä on kahdeksan projektiin liittyvää opinnäytetyötä.

– Projekti on ollut todella hyvä ja innostava. Olemme olleet suoraan yritysten kanssa tekemisissä, insinööriopiskelija Miika Kajula sanoo. Hän toteutti opinnäytetyönään sähkömoottorin ohjausjärjestelmän vaativuusmäärittelyn, jonka pohjalta tehtiin komponenttihankinnat. Rakennusvaiheessa hän vastasi säädöistä.

– Haasteita on ollut paljon, mutta projekti on antanut hyvät mahdollisuudet oppia ja toteuttaa itseään. Olen oppinut tiimityöskentelyä ja projektityötä. Haasteiden kohtaaminen auttaa pärjäämään työelämässä, Miika jatkaa.

Yhteistyön mahdollistamaa

Maaliskuussa 2013 auto luovutettiin testauskäyttöön TEKLIlle. Projekti on hyvä esimerkki siitä, miten Oamk tukee alueen yrityksiä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalla. Kehitystyö lisää työpaikkoja ja sähköalan osaamista Oulun seudulla.

– Auto ei ole itsessään valmis tuote, vaan se on tarkoitettu tutkimus- ja kehitysympäristöksi. Yritykset voivat hyödyntää sitä komponenttitestausympäristönä, Arto kertoo.

Suuressa osassa projektissa ovat olleet yhteistyökumppanit, joilta voimansiirron osat sekä muu rahoitus on saatu. Yritysyhteistyössä on ollut mukana pääasiassa Oulun seudulla toimivia yrityksiä. Kestomagneettimoottorin valmisti Randax, joka on myös toiminut asiantuntijana uudessa voimansiirtoratkaisussa. Testausympäristö ja ajoneuvo tulivat TEKLIltä ja akuston toimitti suomalainen akkuvalmistaja European Batteries. Taajuusmuuttaja, sähkönhallintajärjestelmä ja ohjauslogiikka tulivat ABB:ltä. Lisäksi yhteistyössä ovat olleet mukana Toyota ja Juhan Auto, Suomen Laatukatsastus, Teollisuuden Monipalvelu TMP, Ficon ja Puukstain.

Oamk on aluevaikuttaja, joka tekee monipuolista yhteistyötä seudun yritysten ja yhteisöjen kanssa ennakoiden, tutkien ja reagoiden. Ammattikorkeakoulusta löytyy hyviä mittaus- ja tutkimuslaitteistoja, osaavaa henkilökuntaa ja opiskelijoita sekä laaja yhteistyökumppaneiden verkosto.

Lisätietoja

Arto Lehtonen, laboratorioteknikko, 010 272 2682, arto.lehtonen@oamk.fi  

Lassi Varis, projektipäällikkö, insinööriopiskelija, lassi.varis@oamk.fi

Tiedotteen liitetiedostot

PDF  mediatiedote_150313.pdf [150.1 kB]

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1491

Trending Articles