Visuaalinen ja nopea demo on aloittelevalle yritykselle erinomainen tapa havainnollistaa idea uudesta tuotteesta tai sovelluksesta. Esimerkiksi mobiilisovelluksesta tehty, joitakin toiminnallisuuksia sisältävä ja visuaalisesti näyttävä demo eli esittelyversio kertoo tuotteesta paljon enemmän kuin pelkkä diaesitys.
Markkinointiasiantuntijan osaamisen hyödyntäminen demon luomisessa nopeuttaa liikeidean myyntiä tai rahoituksen saamista. Visuaalista demoa voi esitellä rahoittajalle tuotekehitysrahan saamiseksi tai toiselle yritykselle oman sovelluksen myymiseksi. Demon avulla voi myös tarjota uutta sovellusta Internetin myyntikanaville, kuten App Store, Google Play ja Windows Marketplace.
Oululainen kompastuu teknologiaan
Oulu ja oululaiset ovat tunnettuja teknologiaosaamisestaan, mutta se voi olla myös kompastuskivi uutta yritystä perustettaessa ja ensimmäistä tuotetta kehitettäessä. Viime vuosien murrosvaihe on synnyttänyt Oulun seudulle useita uusia yrityksiä ja hyviä liikeideoita. Pienen aloituspääoman vuoksi tuotekehitysvaiheesta olisi tärkeää päästä nopeasti eteenpäin.
Keskimäärin yritys tekee töitä puoli vuotta, ennen kuin se saa luotua tuotteestaan esittelyversion, jossa teknologiset toiminnallisuudet ovat yleensä jo mahdollisimman pitkälle vietyjä. Tämä kehitystyö tapahtuu yrityksen omalla kustannuksella, joten pitkän kehitystyövaiheen aikana ei synny lainkaan tuloja. Tästä on tullut kynnyskysymys erityisesti pienille ja aloittaville yrityksille, joiden taloustilanne voi olla jo pahasti miinuksella siinä vaiheessa, kun varsinainen toiminta, tuotekehitys ja myynti vasta pääsisivät käyntiin. Yritys voi pahimmassa tapauksessa kuolla ennen tuotekehitysrahan tai myyntitulon saamista.
Toisaalta demo voi toimia myös ostamisen tukena henkilöille, joilla ei ole vahvaa teknologiataustaa. Nämä henkilöt voivat demon avulla määritellä haluamaansa tuotetta, sovellusta tai tietojärjestelmää huomattavasti paremmin jo tilausvaiheessa. Esimerkiksi kuntapäättäjät voivat demon avulla määritellä, mitä toiminnallisuuksia ostettavan palvelun tulee sisältää.
Visuaalisen ja nopean demon toteutus vaatii graafisen suunnittelijan ja ohjelmoijan yhteistyötä, yhteisen rajapinnan löytämistä ja ymmärrystä molemmilta vaaditusta työpanoksesta. Sovelluskehittäjä voikin mainiosti hyödyntää suunnittelemansa sovelluksen demon luomisessa esimerkiksi mainostoimiston osaamista.
Oamk pureutuu ongelmaan
Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) ViND – Visuaaliset ja nopeat demot -hanke kouluttaa yrityksiä demojen pariin. Hanke järjestää Business Kitchenissä (Torikatu 23, Oulu) perjantaina 26.4. klo 8.30 alkaen tietoiskun, jossa pitkän uran Nokialla tehnyt oululainen teknologiajohtaja Seppo Salow kertoo demojen ideologiasta. Salow on ollut mukana kehittämässä muun muassa Daisy-päiväkotijärjestelmää, joka on hyödyntänyt nopeiden demojen luomia etuja. Media voi haastatella Seppo Salow’ta, 050 550 1677.
ViND-hanketta rahoittavat Euroopan unionin Sosiaalirahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta, Oulun kaupunki ja Oamk.
Lisätietoja
Kaisa Korpela, projektipäällikkö, 050 359 9840, kaisa.korpela@oamk.fi
Tiedotteen liitetiedostot
vind_tiedote_250313.pdf [102.7 kB]