Viestinnän koulutusohjelma / journalismi / Sanna Vähäaho / Tiedote / 27.12.2016 / Julkinen
Ilta-Sanomien uutisissa Pohjois-Korea on eksoottinen riitapukari
Ilta-Sanomissa Pohjois-Korea esitetään eksoottisena ja salaperäisenä ydinasevaltiona, joka on todellinen uhka Yhdysvalloille ja naapureilleen. Helsingin Sanomissa Pohjois-Korea puolestaan esitetään diktatuurina, jonka kansa näkee nälkää ja elää köyhyydessä.
Oulun ammattikorkeakoulussa valmistuneesta opinnäytetyöstä selviää, että lukijalle välittyvä kuva Pohjois-Koreasta on huomattavan erilainen riippuen siitä, mistä mediasta hän saa tietonsa. Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien välittämät kuvat eroavat merkittävästi toisistaan.
Propaganda saa paljon jalansijaa sekä Ilta-Sanomissa että Helsingin Sanomissa. Helsingin Sanomissa Pohjois-Koreasta kantautuviin propagandauutisiin suhtaudutaan kuitenkin kriittisemmin ja niiden mahdollisia tarkoitusperiä avataan lukijalle.
Kansalaisen rooli uutisissa on kapea ja yksipuolinen
Pohjois-Korean kansalaiset esiintyvät uutisissa yleensä loikkarin roolissa, sillä heitä ei muuten päästä haastattelemaan. Kansalaisista välittyvä kuva on yksipuolinen. Heille ei yleensä anneta ammatteja tai muita yksilöiviä nimikkeitä.
Helsingin Sanomissa kansalaisten elinoloja pyritään avaamaan kuvailemalla heidän kokemaansa nälänhätää ja köyhyyttä. Ilta-Sanomissa kansalaisten kärsimys jää sivuseikaksi. Ilta-Sanomien painotuksesta voi jäädä kuva, jossa Pohjois-Korea näyttäytyy kiinnostavana kummajaisena, jonka ihmisoikeustilanteesta ulkopuolisten ei tarvitse välittää.
Pohjois-Korean valtionpäämiehestä Kim Jong-unista käytetään termejä diktaattori ja johtaja toistensa synonyymeina. Erityisesti Ilta-Sanomissa kuvaillaan myös hänen tunnetilojaan ja fyysistä olemustaan, erityisesti painoa. Lehdessä kerrotaan hänen olevan esimerkiksi hymyilevä, innostunut, mairea ja pyylevöitynyt.
Mediasta välittyvää Pohjois-Korea-kuvaa on tutkinut Oulun ammattikorkeakoulusta tammikuussa 2017 valmistuva journalismin opiskelija Sanna Vähäaho. Opinnäytetyö on diskurssianalyysi, jossa on tutkittu uutisoinnista löytyviä diskursseja sekä niissä käytettyjä sanavalintoja. Aineistona työssä oli 119 Ilta-Sanomien ja 75 Helsingin Sanomien uutista ja muuta journalistista tekstiä vuodelta 2015.
Lisätietoja:
Sanna Vähäaho, +358 50 381 4473, sanna.vahaaho@gmail.com
Tutkielma saatavilla theseus-palvelusta: