Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web
Viewing all 1491 articles
Browse latest View live

Vihreää virtaa Oamkiin

$
0
0

Oulun seudun koulutuskuntayhtymä Osekk on siirtynyt käyttämään pelkästään uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköenergiaa.
Vuoden alusta kaikkiin Oulun seudun ammattiopiston Oulussa, Kempeleessä, Limingassa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella sijaitseviin yksiköihin sekä Osekkin tiloissa vuokralla toimivan Oulun ammattikorkeakoulun tarpeisiin toimitettu sähkö on tuotettu auringosta, tuulesta, biopolttoaineista ja vesivoimasta.
Nordic Green Energyn kanssa tehty vihreän energian toimitussopimus koskee vuosia 2014–2017.
Lisätiedot: toimistoinsinööri Risto Stenberg, risto.stenberg@osekk.fi, 050 65 855


Hyvinvointia yhdessä 9.4.2014

Oululainen dokumentti mukana DocPoint-festivaalilla

$
0
0

Oululaisten tekijöiden dokumenttielokuva Luopuneet ‒ Kohtaloita Vartiotornin varjosta esitetään Helsingin kansainvälisellä DocPoint-dokumenttielokuvafestivaalilla. Dokumentti esitetään 30.1., 31.1. ja 2.2. Kinopalatsissa.
Puolen tunnin mittainen dokumenttielokuva käsittelee Jehovan todistajista eronneita ja erotettuja henkilöitä, jotka ovat eroamisensa myötä menettäneet kaikki ihmissuhteensa uskonlahkon sisällä. Dokumentissa sivutaan myös Jehovan todistajien erottamiskäytäntöjä ja oikeuskomiteoiden toimintaa sekä tarkastellaan niiden vaikutuksia erotettujen ja eronneiden elämään.
Dokumentti on tehty Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) viestinnän opiskelijoiden projekti- ja produktiotyönä, ja se on ollut myös opinnäytetyönaiheena osalle tekijätiimistä. Dokumentin takana ovat ohjaaja Iita Pirttikoski, toimittajat Emmi Klapuri ja Noora Oja, kuvaaja-leikkaaja Juho Vuolas, säveltäjä Matti Salo sekä tuottaja Soili Sirniö.
Luopuneet-dokumentti on kilpaillut aiemmin tammikuussa myös Tromssan kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Films from the North -sarjassa. Elokuvantekijöitä kiiteltiin erityisesti dokumentin journalistisesta otteesta sekä avoimesti elämästään kertoneiden päähenkilöiden löytämisestä.
– Tuntuu hienolta, että ensimmäinen dokumenttimme on saanut näin laajan yleisön ja on mukana näin arvostetuissa tapahtumissa. Meille on tärkeintä, että vakava aihe nostetaan esille ja että pystymme herättämään keskustelua, ohjaaja Iita Pirttikoski toteaa.
Lisätietoja
Emmi Klapuri, 040 840 9445, emmi.klapuri@gmail.com
Soili Sirniö, 040 739 2301, s.sirnio@gmail.com

Yhteistoimintaneuvottelut alkavat Oulun ammattikorkeakoulussa

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) Oy:n hallitus on kokouksessaan 3.2.2014 päättänyt, että Oulun ammattikorkeakoulu Oy käynnistää yhteistoimintalain 8 luvun mukaiset yhteistoimintaneuvottelut koskien työvoiman käytön mahdollista vähentämistä taloudellisilla ja tuotannollisilla sekä toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvilla perusteilla. Yhteistoimintaneuvotteluissa käsiteltävinä ovat Oamkin kaikki tulosyksiköt ja toiminnot, joten neuvottelut koskevat koko henkilöstöä.
Hallitusohjelman ja vuosia 2014–2015 koskevan kehyspäätöksen mukaiset menosäästöt/rahoitusleikkaukset ovat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnon alalla mittavat ja kohdistuvat Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n toimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön Oulun ammattikorkeakoulua koskevat rahoituspäätökset edellyttävät ryhtymään toimenpiteisiin toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi ja sopeuttamiseksi yhtiön taloudelliseen tilanteeseen. Talouden ja toiminnan sopeuttamisen perusteena on koko toiminnan tarkastelu, josta voi seurata työvoiman käytön mahdollinen vähentäminen taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Tämä edellyttää vaihtoehtojen kartoitusta ja suunnitelmien laatimista siitä, kuinka ammattikorkeakoulun toiminta pystytään tehostamaan ja turvaamaan jatkossa.
Henkilöstökulujen osalta arvioitu toiminnan sopeuttamistarve vuoden 2013 tasosta on vuonna 2014 noin 2,33 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 noin 3 miljoonaa euroa. Nyt käynnistettävät koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut saattavat johtaa määräaikaisten työtehtävien päättymiseen, henkilöiden irtisanomisiin, työtehtävien muuttamisiin, siirtoihin tehtävistä toisiin, työtehtävien yhdistämisiin, muutoksiin työsuhteen ehdoissa ja osa-aikaistamisiin. Lisäksi voidaan tarvita koko henkilöstön lomautusta. Työnantajan arvion mukaan irtisanomiset kohdistuvat enintään 110 henkilöön. Oamkissa työskentelee tätä nykyä noin 700 henkilöä.
”YT-prosessi on raskas. Oamkin henkilöstö on tehnyt laadukasta ja tuloksellista työtä, mutta meidän on pakko valmistautua tuleviin muutoksiin ja rahoituksen vähenemiseen. Tavoitteena on turvata Oulun ammattikorkeakoulun toiminnalliset ja taloudelliset edellytykset antaa alueen työ- ja elinkeinoelämän sekä kulttuurin tarpeisiin kohdentuvaa laadukasta korkeakouluopetusta”, sanoo rehtori Jouko Paaso.
Oamk pyrkii tekemään yhteistoimintaneuvottelujen perusteella harkittavat päätökset mahdollisista irtisanomisista, osa-aikaistamisista ja lomauttamisista mahdollisimman pian yhteistoimintaneuvottelujen päättymisen jälkeen. Mahdolliset irtisanomiset, lomauttamiset tai osa-aikaistamiset pannaan toimeen vuoden 2014 aikana. Neuvottelujen arvioidaan päättyvän maalis–huhtikuussa 2014.
Lisätietoja antaa
Jouko Paaso
toimitusjohtaja, rehtori
044 556 8200                      

Koulutusta tuuli- ja aurinkosähköntuotantoon Raahessa

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Tuurinko-hanke järjestää kevään 2014 aikana useita koulutuksia, jotka perehdyttävät tuuli- ja aurinkosähköntuotannon yleisiin edellytyksiin, järjestelmien asentamiseen ja käyttöönottoon sekä järjestelmiä seuraavien mittalaitteiden tuottaman tiedon hyödyntämiseen opetuksessa ja tutkimuksessa. Koulutukset ovat ensisijaisesti tarkoitettu Raahen seudun ammatillisen koulutuksen opettajille, mutta ne ovat avoimia ja maksuttomia kaikille uusiutuvasta energiantuotannosta kiinnostuneille.
Ensimmäinen koulutus järjestetään tiistaina 11.2. kello 12.30–16.00 Raahen ammattiopistolla (Tervahovinkatu 2, Raahe). Koulutus keskittyy tuulivoimantuotannon yleisiin edellytyksiin ja soveltuvuuteen osaksi pohjoismaista sähköverkkoa ja sähkömarkkinoita. Koulutuksessa käsitellään tuulivoiman saatavuuden alueellista vaihtelua sekä aikavaihtelua ja sen ennustettavuutta. Huomiota kiinnitetään erityisesti tuulivoiman saatavuuteen suuren sähkönkulutuksen aikana. Tilaisuuden vierailevana kouluttajana toimii VTT:n johtava tutkija, tekniikan tohtori Hannele Holttinen. Holttisella on pitkä kokemus ja laaja asiantuntemus tuulivoimatutkimuksesta. Hän on osal-listunut kansainväliseen tuulivoimayhteistyöhön useissa eri organisaatioissa.
Seuraava koulutus järjestetään tiistaina 25.2. kello 13.15–16.00 Raahen ammattiopistolla. Koulutuksessa käsitellään aurinkoenergian saatavuutta ja aurinkosähköntuotannon taloudellista kannattavuutta. Maalis–huhtikuun aikana järjestetään koulutustilaisuuksia tuuli- ja aurinkosähköjärjestelmien asentamisesta ja käyttöönotosta sekä järjestelmiä seuraavien mittausten hyödyntämisestä opetuksessa.
Aurinkosähkö on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava tapa tuottaa sähköä. Raahen seutukunnassa on jo toteutuneiden lisäksi vireillä lukuisia tuulivoimantuotantohankkeita. Tuuli- ja aurinkosähköntuotannon oppimisympäristö Tuurinko -hankkeessa vahvistetaan osaamista näillä tulevaisuuden toimialoilla seuraamalla uusiutuvan energian tuotantoa reaaliaikaisin mittauksin sekä järjestämällä koulutuksia pienten tuuli- ja aurin-kosähköjärjestelmien asentamisesta. Koulutukset järjestetään yhteistyössä Raahen ammattiopiston kanssa, jonka tiloihin sijoitetaan pienimuotoiset tuuli- ja aurinkosähkön tuotantojärjestelmät ja niihin liittyvä mittaustekniikka. Hanke toteutetaan ajalla 1.12.2013–31.10.2014, ja sen rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Lisätietoja: projektipäällikkö Alpo Kekkonen, 050 317 4905, alpo.kekkonen@oamk.fi
oamk.fi/tuurinko

Oulu Cloud Lab muuntokouluttaa ICT-osaajia pilviliiketoimintaan

$
0
0

Oulu Cloud Lab (OCL) on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen tilaama työvoimapoliittinen koulutus, jossa edesautetaan ICT-alan osaajia työllistymään kasvavalle pilvipalvelutoimialalle. Koulutus kestää 3.2.–28.5.2014, ja sen järjestää Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kulttuurialan yksikkö. Koulutus pidetään Oulussa Business Kitchenin tiloissa, ja se hyödyntää sekä Oulu Game Labista (OGL) saatua Lab-koulutusmallia että opetuksen sijoittumista start up -yritystoiminnan keskiöön.

OCL-koulutusryhmässä on mukana 16 ICT-alalta työttömäksi jäänyttä henkilöä, joilla kaikilla on vahva kokemus erilaisista tehtävistä ohjelmistoalalta. Koulutukseen haki noin kaksinkertainen määrä halukkaita, ja heidät haastateltiin ennen lopullista valintaa. Pääsyvaatimuksina koulutukseen oli vähintään kolmen vuoden työkokemus ohjelmistoalalta ja/tai työelämän kautta saadut valmiudet omaksua Software as a Service (SaaS) -liiketoiminnan edellyttämiä taitoja.

Koulutuksen opetusteemoja ovat teknologian lisäksi liiketoiminta ja konseptikehitys. Koulutuksen sisällössä otetaan huomioon todellisen yritystoiminnan tärkeitä osa-alueita, kuten rahoituksen hankkiminen ja oman liikeidean myyminen (pitching). Opetuskielenä on englanti. Koulutuksen tavoitteena on työllistymisen lisäksi edesauttaa uusien liikeideoiden syntymistä.

Opetuksessa hyödynnetään OGL:stä tuttua menetelmää, jossa pidetään aluksi kouluopetusmainen perehdytysjakso (lead-period, kesto 1 kk), jota seuraa käytännön projektin työstämisvaihe (lab-period, 3 kk). Lab-vaiheessa kehitetään ratkaisua sekä tehdään myyntiä ja haetaan rahoitusta. Samassa vaiheessa ryhmät tekevät demon, jonka avulla ryhmän kehittämä ratkaisu esitellään. Demoa voidaan myöhemmin lähteä työstämään eteenpäin tai opiskelijat voivat sen avulla havainnollistaa osaamistaan työnhaussa.

Lab-malliselle koulutukselle on ominaista yrityksen kaltaisissa pienissä ryhmissä toimiminen. Koulutuksen projekti-ideat tulevat oikeilta yrityksiltä ja niitä työstetään aluksi pareittain ja myöhemmin pienissä ryhmissä. Lead-vaiheen aikana projekteja vähennetään niiden liiketoimintapotentiaalin ja toteuttamisen arvioinnin myötä. Lopulta jäljellä on neljä projektia, joiden parissa työskennellään lab-vaiheen ajan. Jokaisella osallistujalla on oma roolinsa ryhmässä, joka toimii pienyrityksen kaltaisesti.

Koulutuksen opettajina toimivat Oamkin omat opettajat. Päätoimisena tuntiopettajana toimii Janne Karjalainen, joka oli aikaisemmin Demolan fasilitaattori. Vastuuopettajana on Teppo Räisänen ja sivutoimisina opettajina Mika Määttä ja Kari-Pekka Heikkinen. Lisäksi koulutus sisältää alan asiantuntijavierailuja.

Lisätiedot: Janne Karjalainen, 040 141 5207, janne.karjalainen@oamk.fi

Oamk ja Piteån musiikkikorkeakoulu yhteisellä mestarikurssilla

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja ruotsalaisen Piteån musiikkikorkeakoulun kirkkomusiikin opiskelijat kokoontuvat Ouluun yhteiselle urkujensoiton mestarikurssille 12.–14.2.2014. Opettajina kurssilla toimivat Oamkin urkumusiikin lehtori Ismo Hintsala sekä Piteån musiikkikorkeakoulun urkujensoiton professori Gary Verkade.

Mestarikurssin opiskelijoiden ja opettajien taidonnäytteistä pääsee nauttimaan opetustilanteiden lisäksi kahdessa päivällä järjestettävässä urkukonsertissa sekä yhdessä iltakonsertissa. Opettajien konsertit pidetään Oamkin Urkusalissa (Kotkantie 1, Oulu) kello 12.15 alkaen siten, että keskiviikkona 12.2. esiintyy Ismo Hintsala ja torstaina 13.2. Gary Verkade.

Oamkin ja Piteån opiskelijoiden yhteinen urkukonsertti järjestetään perjantaina 14.2. kello 19 Oamkin Urkusalissa. Kaikkiin konsertteihin ja opetustilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Mestarikurssin ohjelma

Keskiviikko 12.2.

9.00–11.30 Opetus, Gary Verkade, Oamkin Urkusali
12.15 Konsertti, Ismo Hintsala, Urkusali
13.00–16.00 Opetus, Ismo Hintsala, Karjasillan kirkko
13.00–16.00 Opetus, Gary Verkade, Urkusali

Torstai 13.2.

9.00–11.30 Opetus, Ismo Hintsala, Oamkin Urkusali
12.15 Konsertti, Gary Verkade, Urkusali
13.00–16.00 Opetus, Gary Verkade, Urkusali
13.00–16.00 Opetus, Ismo Hintsala, Oulun Tuomiokirkko

Perjantai 14.2.

9.00–12.00 Opetus, Gary Verkade, Karjasillan kirkko
13.00–16.00 Opetus, Gary Verkade, Karjasillan kirkko
19.00 Opiskelijoiden urkukonsertti, Oamk Urkusali

Lisätietoja: Oamkin urkumusiikin lehtori Ismo Hintsala, 040 141 5032, ismo.hintsala@oamk.fi

Oamkista valmistuneet tammikuu 2014

$
0
0

Tammikuu 2014: 29 ammattikorkoulututkintoon valmistunutta, joista neljä ei halua valmistumistietojansa julkisuuteen

Agrologi (AMK)
Lampela Sini Salla-Maria Oulu

Fysioterapeutti (AMK)
Kärsämä Anna-Riikka Oulu

Hortonomi (AMK)
Korva Laura Marjaana Oulu

Insinööri (AMK)
Kangas Keijo Olavi Oulu
Tähtelä Timo Juhani Oulu
Valkola Juha Petteri Oulu

Insinööri (ylempi AMK)
Aitta Eero Tapani Oulu

Kätilö (AMK)
Jaakola Päivi Hannele Kristina Oulainen

Laboratorioanalyytikko (AMK)
Hietala Hanna Alisa Oulu

Sosionomi (AMK)
Koutonen Laura Katriina Kalajoki
Sadeoja Saija-Riitta Eurajoki

Tradenomi
Haapaniemi Salla Katariina Oulu
Hassinen Henna Helena Raahe
Kotaniemi Annika Elina Oulu
Kääntä Tero Samuli Oulu
Leinonen Niina Maria Kajaani
Marjomaa Jenni Annika Raahe
Niemimaa Jenni Kristiina Oulu
Pihlajaniemi Kari Tapio Oulu
Similä Laura Päivikki Oulu
Soudunsaari Maarit Hannele Oulu
Timonen Tuija Elisabet Tornio
Vihriälä Mari Katriina Oulu

Tradenomi (ylempi AMK)
Kustula Krista Milja Aulikki Liminka
Sirviö Petri Samuli Rovaniemi


Anne Berner huippusparraajaksi Going for Growth -naisyrittäjäohjelmaan

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) iForum-hankkeessa on käynnistynyt pilottina Going for Growth -kasvuohjelma. Se on suunnattu naisyrittäjille, jotka tähtäävät yrityksensä liiketoiminnan kasvattamiseen ja kansainvälistämiseen. Ohjelman huippusparraajana toimii vapaaehtoisperiaatteella Oy Vallila Interior Ab:n hallituksen puheenjohtaja Anne Berner.

Ohjelmaan on valittu mukaan kahdeksan pohjoissuomalaista naisyrittäjää, jotka kokoontuvat kerran kuukaudessa kehittämään yritystensä toimintaa vertaistuen voimin. Ryhmän ensimmäinen tapaaminen Anne Bernerin kanssa on torstaina 13.2.2014. Jatkossa ryhmä ja Anne Berner tapaavat toisiaan puolen vuoden ajan siten, että viimeinen ryhmätapaaminen on kesä–heinäkuussa. Tämän lisäksi ryhmä osallistuu maaliskuussa järjestettävään kansalliseen Going for Growth -foorumiin sekä syksyllä järjestettävään verkostoitumistapahtumaan Irlannissa.

Going for Growth on irlantilaisen Fitzsimons Consulting -yrityksen Senior Strategy and Management Consultant Paula Fitzsimonsin luoma ohjelma, joka edistää naisyrittäjyyttä vertaistuen avulla. Irlannissa ohjelma on auttanut merkittävästi naisyrittäjiä liiketoiminnan kasvattamisessa ja kansainvälistämisessä. Oamkissa järjestettävä pilotti toteutetaan kiinteässä yhteistyössä Paula Fitzsimonsin kanssa.

Lisätietoa: projektipäällikkö Terttu Savela, 050 913 3526, terttu.savela@oamk.fi
goingforgrowth.com/gfg-welcomes-finland

Bioanalyytikoista ja röntgenhoitajista pula Pohjois-Suomessa

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) kouluttaa ainoana Pohjois-Suomessa bioanalyytikoita ja röntgenhoitajia. Koulutukselle on tarvetta, sillä Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen tekemän selvityksen (2012) mukaan Pohjois-Suomessa on pula ammattitaitoisista bioanalyytikoista ja röntgenhoitajista. Ammattikuntien eläköityminen pahentaa tilannetta jatkossa.

Pääosa Oamkin koulutukseen hakeutuvista opiskelijoista on Oulun seudulta, minkä takia valmistuvien tasainen sijoittuminen koko Pohjois-Suomen alueelle on vähäistä. Etelä-Suomen avoimet työpaikat osaltaan houkuttelevat vastavalmistuneita siirtymään sinne.

Tänä lukuvuonna Oamkin, Centria-, Kajaanin ja Lapin ammattikorkeakoulujen sekä alueiden työelämän edustajista koostuva koulutuksen suunnittelutyöryhmä pyrkii tarjoamaan alan opiskelijoille harjoittelupaikkoja paikkakunnilta, joilla on pulaa työntekijöistä. Sen lisäksi he tukevat tarvittaessa opiskelijoita tarjoamalla ohjausta ja apua esimerkiksi harjoitteluaikaisen asunnon hakuun. Tavoitteena on myös tehdä bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien ammattia nuorille tutummaksi.

Bioanalyytikot työskentelevät laboratoriohoitajina terveysasemien ja sairaaloiden laboratorioissa, biolääketieteellisissä tutkimus- ja tuotantolaitoksissa sekä ympäristöterveydenhuollon laboratorioissa. Bioanalyytikkoja sijoittuu myös terveydenhuolto- ja laboratorioalan kaupallisiin yrityksiin. Suurin osa röntgenhoitajista työskentelee säteilyn lääketieteellisenä käyttäjänä sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja yksityisessä terveydenhuollossa. Lisäksi röntgenhoitajia toimii laitevalmistajien, teollisuuden ja ympäristöterveydenhuollon palveluksessa.

Seuraava kerran Oamkissa järjestettäviin bioanalyytikko- ja röntgenhoitajakoulutuksiin voi hakea kevään 2014 yhteishaussa 3.3.–1.4. Lisätietoa koulutuksista saa osoitteesta oamk.fi/opiskelemaan.

Lisätietoja koulutuksista: bioanalyytikkokoulutuksen koulutusohjelmavastaava Outi Mäkitalo, 050 565 1313, outi.makitalo@oamk.fi ja röntgenhoitajakoulutuksen koulutusohjelmavastaava Anneli Holmström, 050 542 3560, anneli.holmstrom@oamk.fi

Lisätietoja bioanalyytikon ja laboratoriohoitajan ammateista:

Osastonhoitaja Kirsti Kangas, 040 749 5327, kirsti.kangas@kpshp.fi, Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä, NordLab Kokkola

Aluelaboratorion johtaja Martti Larikka, martti.larikka@lpshp.fi ja ylikemisti Jaana Ikonen-Toivanen, jaana.toivanen@lpshp.fi, NordLab Kemin aluelaboratorio

Lisätietoja röntgenhoitajan ammatista:

Osastonhoitaja Ritva Vasala, ritva.vasala@kainuu.fi, Kainuun keskussairaala

Osastonhoitaja Marja Lääkkölä, marja.laakkola@kpshp.fi, Keski-Pohjanmaan keskussairaala

Osastonhoitaja Maarit Törmikoski, maarit.tormikoski@lshp.fi, Lapin keskussairaala

Röntgenhoitaja Auli Ahonen, auli.ahonen@lpshp.fi, Länsi-Pohjan keskussairaala

Metsästä voimalaitokseen: Energiapuun logistiikka ja tiedonhallinta -koulutus 20.3.

$
0
0

Aalto-yliopiston Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitos ja Oulun ammattikorkeakoulu järjestävät yhteistyössä Metsästä voimalaitokseen: Energiapuun logistiikka ja tiedonhallinta -koulutuksen Oulussa 20.3.2014.

Koulutus on kohdennettu koko energiapuun hankintaketjulle: hakkureille, koneyrittäjille, kuljetusliikkeille, voimalaitosten henkilöstölle ja hankintaorganisaatioiden toimihenkilöille. Lisäksi koulutus tarjoaa uutta tietoa metsänomistajille, energiapuun hankinnan suunnittelijoille, tekniikan kehittäjille ja opiskelijoille. 

Paikka: Oulun ammattikorkeakoulu, Kotkantien kampus (Kotkantie 1)

Hinta: 100 ¤ / osallistuja

Ilmoittautuminen: 14.3.2014 mennessä raila.lindstrom@aalto.fi.

Ohjelma ja lisätietoja koulutuksesta liitetiedostoina olevissa esitteissä.

Luonnonvara-alan yksikön johtajaksi Tuomo Pesola

$
0
0

Luonnonvara-alan yksikön johtajaksi ajalle 1.2.–31.7.2014 on nimetty Tuomo Pesola. Hän on aiemmin toiminut yksikössä yliopettajana ja tki-päällikkönä.

Aiemmin yksikönjohtajan tehtävää hoitanut Jukka Tikkanen on siirtynyt Itä-Suomen yliopiston palvelukseen.

ARea 14 - Future City as Open Mixed Reality Space

$
0
0

Come and see how augmented reality and its near technologies function as a part of the everyday life, marketing, tourism, the operations of museums and libraries, in welfare services and as a tool for learning.

This two day event consist of a workshop day and a conference day meant for people working in the above-mentioned areas and to all who are interested in augmented reality and its near technology. Augmented Reality means bringing virtual objects to the physical world.

ARea 14 program will be organised in Oulu, Finland on 12–13 June, 2014.

 

Stay tuned for more information!

 

Oamkin vieraskielisten tutkintojen vetovoima valtakunnan kärjessä

$
0
0

Ammattikorkeakoulujen vieraskielisen koulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 11.2.2014. Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) kolmeen vieraskieliseen tutkinto-ohjelmaan haki 808 ensisijaista hakijaa, ja kokonaishakijamäärä oli 2 549. Edelliskeväänä ensisijaisia hakijoita oli hakuajan päätyttyä 642, joten kasvua on reilut 25 prosenttia.

Oamkin Business Information Technology -tutkinto-ohjelma sijoittui valtakunnallisessa vetovoimavertailussa ensimmäiseksi. Tämän englanninkielistä tietojenkäsittelyn koulutusta tarjoavan tutkinto-ohjelman 25 aloituspaikkaa tavoitteli yhteensä 326 ensisijaista hakijaa eli vetovoima oli 13.04. Hakijoista reilut 8 prosenttia oli suomalaisia.

Samassa vertailussa Oamkin Degree Programme in Information Technology -tutkinto-ohjelma oli maan neljänneksi vetovoimaisin koulutus. Ensisijaisia hakijoita oli yhteensä 315 ja aloituspaikkoja 30 eli hakijoita oli yli kymmenen yhtä aloituspaikkaa kohti. Hakijajoukko oli hyvin kansainvälinen, sillä eri kansalaisuuksia oli 63.

Oamkiin hakeneiden suomalaisten suosiossa oli englanninkielistä liiketalouden koulutusta tarjoava Degree Programme in International Business, sillä hakijoista lähes 47 prosenttia oli suomalaisia. Tutkinto-ohjelman 32 aloituspaikkaa haki 167 ensisijaista hakijaa.

Valtakunnallisesti hakijoita oli 13 751, mikä on noin 600 hakijaa edellisvuotta vähemmän. Aloituspaikkoja oli tarjolla vajaa 2 400. Koko maassa hakijoita oli keskimäärin 5,8 hakijaa aloituspaikkaa kohti, kun vastaava luku Oamkissa oli 9,3.

Edellä mainitut hakijamäärät eivät ole vielä lopullisia, sillä hakemusten tarkastaminen on vielä kesken eikä ulkomaisten hakijoiden mahdollisia päällekkäisiä hakemuksia ole vielä voitu huomioida. Valintakoekutsujen ja ei-kelpoisten kirjeiden postitus käynnistyy 14.3.2014. Valintakokeet järjestetään 1.4.–2.5.2014, ja valinnan tulokset julkistetaan 27.5.2014.

Lisätietoja: opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio, 010 272 2155, marita.aikio@oamk.fi

Biokaasuseminaari Liminganlahden luontokeskuksella 27.2.2014. Tervetuloa!


Villikasvit elintarvikelainsäädännössä 26.3.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoululla (Kotkantie 1, Oulu) 26.3.2014 järjestettävässä koulutuspäivässä tarkastellaan villikasvien hyödyntämistä yritystoiminnassa erityisesti lainsäädännön kannalta.

Elintarvikelainsäädäntö ei kosketa luonnonkasvien hyödyntämistä yksityistalouksissa, mutta se säätelee villiruoan elintarvikekäyttöä. Uuselintarvikeasetuksen mukaan kasvilla on oltava merkittävää käyttöhistoriaa ihmisravintona Suomessa tai muualla EU:ssa ennen asetuksen voimaantuloa (1997), muussa tapauksessa kasville on haettava uuselintarvikelupaa.

Koulutuspäivän aikana selviää, minkä kasvilajien elintarvikekäyttö on tämänhetkisten tietojen perusteella hyväksyttyä ja miten villikasvien käyttöhistoriaa arvioidaan elintarvikekäyttöön hyväksymisen yhteydessä. Koulutuksessa kuullaan myös yrittäjien, hanketoimijoiden ja kouluttajien näkökulmia villikasvien hyödyntämisestä elintarvikkeina.

Koulutus on suunnattu villikasveja hyödyntäville luonnontuote- ja ravintola-alan yrityksille, luonnontuotealan neuvojille, kouluttajille ja keruutuotetarkastajille, opiskelijoille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Ohjelma ja linkki ilmoittautumista varten oheisessa liitetiedostossa.

 

Tanssia! -tanssinopettajakoulutuksen näytöksiä

$
0
0

Tanssinopettajakoulutuksen näytökset Oamkin konserttisalissa Kotkantie 1

ti 25.2. klo 18:30
ke 26.2. klo 13 ja 18:30

 

Ohjelmistossa

Eveliina Pilken taiteellinen opinnäytetyö KINO

Manu Uimin taiteellinen opinnäytetyö Aikaa

Niina Susan Vahtolan koreografia Rantalirinttua ja Ryhmelikköpolokkaa

Showtanssin IV vuosikurssin itselleen koreografioima teos Kiitos


Näytöksiin on vapaa pääsy.

Tervetuloa!!!

 

Lisätietoja: tanssi@oamk.fi

ePooki 2/2014:Aikuisena agrologiksi monimuoto-opinnoilla

Kansanedustajat pohtivat ammatillisen opettajankoulutuksen näkymiä 24.2.2014

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Ammatillinen opettajakorkeakoulu järjestää kansanedustajatapaamisen 24.2.2014 kello 10.00–12.30 Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin yksikön auditoriossa (Isokatu 1, Oulu). Tilaisuudessa keskustellaan ammatillisen opettajankoulutuksen ja ammatillisten opettajien ajankohtaisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä Pohjois-Suomessa. Mukana keskustelemassa on poliittisten päättäjien ja ammatillisen koulutuksen järjestäjien lisäksi kansanedustajat Satu Haapanen, Esko Kurvinen, Pirkko Mattila, Tapani Tölli ja Mirja Vehkaperä.

Media on tervetullut paikan päälle kuulemaan ajankohtaista keskustelua ammatillisesta koulutuksesta.

Aloituspaikkoja leikataan

Ammatillisen koulutuksen laadullinen ja määrällinen uudistaminen etenee. Ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjäverkko uudistuu rakenteellisesti, ja järjestämisluvat muuttuvat vuoden 2017 alusta. Rahoitusjärjestelmä pohjautuu jatkossa tuloksellisuuteen, vaikuttavuuteen ja laatuun. Lisäksi tutkintojärjestelmää kehitetään, opintopolkuja joustavoitetaan ja pedagogiikassa vahvennetaan osaamisperusteisuutta.

Ammattikorkeakoulujen rakenteiden ja toiminnan kehittäminen johtaa merkittäviin uudistuksiin. Rahoitusmalli uudistui vuoden 2014 alusta täysin tuloksellisuuteen pohjautuvaksi, ja vuoden 2015 alusta kaikkien ammattikorkeakoulujen organisaatiomuotona on osakeyhtiö.

Osana uudistuksia sekä ammatillisia oppilaitoksia että ammattikorkeakouluja kohtaa tuntuva talouden sopeuttaminen ja aloituspaikkaleikkaukset. Yhteenlaskettuna ammatillisen peruskoulutuksen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikkaleikkaukset Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin alueella vuoteen 2016 mennessä koskevat yli 900 paikkaa. On mietittävä, millaiset asetelmat pohjoisilla alueilla on kohdata ammatillisen koulutuksen ajankohtaiset ja ennakoitavissa olevat haasteet.

Vahvuuksina moderni koulutusteknologia ja yrittäjyyskasvatus

Oamkin Ammatillinen opettajakorkeakoulu kouluttaa Pohjois-Suomen tarpeisiin opettajia, opinto-ohjaajia sekä erityisopettajia. Koulutuksen vahvuuksia ovat osaamisperusteisuus, moderni koulutusteknologia ja yrittäjyyskasvatus. Ammatillinen opettajakorkeakoulu on kirjaimellisesti puolen Suomen kouluttaja, ja koulutukseen hakevien opiskelijoiden määrä on vuosittain noin 700. Vuosittain opintonsa aloittaa 275 opiskelijaa. Ammatillisen opettajakorkeakoulun merkitys Pohjois-Suomen alueen ammatillisten opettajien täydennyskouluttajana, osaamisen kehittäjänä sekä näyttötutkintomestareiden kouluttajana on huomattava. Vuonna 2012 järjestettyyn opetushenkilökunnan täydennyskoulutukseen osallistui 2 246 opettajaa.

Ammatillisen opettajankoulutuksen tavoitteena on palvella alueen tarpeita ja toimia kouluasteita ja ammattialoja yhdistävänä foorumina. Ammatillisen koulutuksen uudistuksilla voi olla vaikutuksia myös ammatillisten opettajien koulutukseen. Tilaisuudessa pohditaan näitä vaikutuksia ja Pohjois-Suomen alueen ammatillisten opettajien tulevaisuuden näkymiä. Ammatillisen opetuksen pedagogiikan muuttuessa yhä enemmän opiskelijan osaamista painottavaan suuntaan myös opettajien osaamisen kehittämistä tulee tehostaa. Opettajat eivät ole enää aineen tai ammatin opettajia, vaan heistä tulee osaamisen opettajia.

Lisätietoja: Oamkin Ammatillisen opettajakorkeakoulun koulutussuunnittelija Päivi Karjalainen, 050 542 2177, paivi.karjalainen@oamk.fi

Tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittämispäivät (TIKO-päivät) 25. - 26.3.2014 Liiketalouden yksikössä

$
0
0

Tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittämispäivät (TIKO-päivät) järjestetään 25. - 26.3.2014 Oamkin Liiketalouden yksikössä. Päiville osallistuu noin 30 - 40 henkilöä (mm. lehtoreita, koulutusohjelmavastaavia, osastonjohtajia) eri ammattikorkeakouluista ja puolivuosittain järjestettävien päivien tarkoitus on tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittäminen. Kehittämispäivät alkavat tiistaina 25.3. klo 9.30 ja päättyvät tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittämisryhmän kokouksen jälkeen keskiviikkona 26.3. noin klo 14, minkä jälkeen Suomen BIT-ammattikorkeakoulut vielä kokoustavat.

TIKO-päivien ohjelmassa on Oamkin ja Oamkin tietojenkäsittelyn koulutuksen esittelyä, Janne Mustosen (Business Oulu) puheenvuoro Oulun IT-alan muutoksesta, työryhmätyöskentelyä ja keskustelua, virallisia kuulumisia valtakunnalliselta tasolta, tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittämisryhmän virallinen kokous sekä vapaamuotoista iltaohjelmaa.

TIKO-päiville voivat osallistua kaikki tietojenkäsittelyn koulutuksen kehittämisestä kiinnostuneet henkilöt.

ILMOITTAUTUMINEN TIKO-päiville 19.3.2014 mennessä osoitteessa tiko.opiskelijaprojektit.net/ (Ilmoittautuminen-välilehti).

Lisätietoja TIKO-päivistä antavat Anu Niva ja Aila Säkkinen.

Viewing all 1491 articles
Browse latest View live