Quantcast
Channel: Oamkin ajankohtaista - Web
Viewing all 1491 articles
Browse latest View live

Ebola-epidemian huomioiminen Oamkissa

$
0
0

Ebola-epidemian alueelta (Guinea, Sierra Leone, Liberia ja Nigeria) ei ole tulossa Oamkiin vaihto- tai tutkinto-opiskelijoita eikä sinne ole myöskään menossa opiskelijoitamme tai henkilökuntaamme. Yli 8 000 hengen organisaatiossa on kuitenkin huomioitava, että näiden lisäksi myös muut opiskelijat ja henkilökunta ovat voineet matkustaa alueella.

Mikäli olet palaamassa alueelta, seuraa terveysviranomaisten ohjeita ja ota heihin tarvittaessa yhteys. Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista epidemia-alueelle. Mikäli olet kuitenkin lähdössä, noudata ulkoministeriön ohjeita ja suosituksia.

Toimimme Oamkissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamien ohjeiden mukaan seuraavasti:

  • mikäli Ebola-epidemia-alueelta saapuneella syntyy Ebola- tai muun trooppisen taudin tai zoonoosin epäily, hänet ohjataan tutkimuksiin ja hoitoon opiskelijaterveysasemalle tai yhteispäivystykseen
  • ennen lääkäriin tai hoitopaikkaan menoa kannattaa ottaa yhteyttä puhelimitse, jotta hoitohenkilökunta voi varautua tilanteeseen ja käyttää asianmukaisia suojavarusteita ja varotoimenpiteitä (mm. eristäminen) heti potilaan saapuessa.

Tutkimuksiin ja hoitoon tulee mennä, jos esiintyy kuumetta, selittämätöntä väsymystä, ripulia, verenvuotoja tai muita vakavia oireita epidemia-alueelta lähtemistä seuraavien viikkojen aikana. Taudin itämisaika on pisimmillään yleensä noin kolme viikkoa.

Hoitoon mennessä on mainittava, että on ollut Ebola-epidemia-alueella. Hoitoon tulee hakeutua nopeasti erityisesti silloin, jos on ollut suoraan alttiina tartunnan saaneen elävän tai kuolleen ihmisen tai eläimen ruumiinnesteille tai on ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä taudista toipuneen potilaan kanssa.

Verenvuotokuumeen oireet

Alkuvaiheessa esiintyy flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakipuja, ripulia ja kurkkukipua. Vaikeammissa tapauksissa muutaman päivän jälkeen alkaa ilmaantua nenä- ja ienverenvuotoja, ihon alaisia verenvuotoja, verioksentelua ja vuotoja sisäelimiin.

Lisätietoa

THL:n tietoa verenvuotokuumeesta

Ebola-kuume – Tietoa matkailijoille 

Ebola virus disease – Information to travellers

Tiedote: Ulkoministeriö suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Liberiaan, Guineaan ja Sierra Leoneen


40 vuotta opettajankoulutusta Oulussa

$
0
0

Tänä vuonna tulee täyteen 40 vuotta siitä, kun Oulussa alettiin järjestää ammatillista opettajankoulutusta. Tästä voidaan kiittää koulutuksen pioneereja, lääninhallitusta, Opetushallitusta ja opetusministeriötä. Suomalaisella opettajankoulutuksella on kysyntää niin maailmalla kuin kotimaassa. Suomalaiset opettajat viihtyvät työssään, ja opettajan työtä arvostetaan (Helsingin Sanomat 25.6.2014).

Oulussa koulutus aloitettiin sairaanhoitajien opettajien koulutuksena 2.9.1974 Oulun sairaanhoito-oppilaitoksessa. Vuonna 1982 käynnistyi yleisaineiden opettajien pedagoginen koulutus, ja vuonna 1989 koulutus laajeni 40 opintoviikon mittaiseksi opettajankoulutukseksi. Monialainen ammatillinen opettajankoulutus aloitettiin vuonna 1995, ja vuonna 1996 perustettiin Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) yhteyteen Oulun ammatillinen opettajakorkeakoulu.

40-vuotisjuhlan kunniaksi Ammatillinen opettajakorkeakoulu järjestää juhlatapahtumia. Opettajan osaamispäivää vietetään 2.9. kello 8.30–11.45. Päivän aikana monipuolisissa työpajoissa käsitellään ajankohtaisia opetusalan kärkiteemoja, kuten koulutuksen osaamisperusteisuutta, monikulttuurisuutta, yrittäjyyttä ja e-oppimista. Tapahtumaan osallistuu asiantuntijavierailijoita eri puolelta Suomea. Pohjois-Suomen oppilaitoksien edustajat ja Ammatillisen opettajakorkeakoulun tärkeät yhteistahot tapaavat 3.9. kello 9.00–12.00. Tilaisuudessa pohditaan ammatillisen opettajankoulutuksen kehittämisen näkymiä ja tarpeita alueellisen yhteistyön näkökulmasta. 

Ammatillisen opettajankoulutuksen juhlallisuuksiin sisältyy myös kutsuvieraille suunnattu tilaisuus 2.9. kello 14.00 Oamkin Kotkantien kampuksen Konserttisalissa. Tilaisuudessa näytetään ensimmäistä kertaa Oulun ammatillisesta opettajankoulutuksesta kertova juhladokumenttielokuva. Puheenvuoroja pitävät muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön opetusneuvos Maija Innola ja Oulun seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Jarmo Paloniemi. Pohjoista aluetta tilaisuudessa edustaa saamelaisalueelta Kirste Aikio ja Kolttakulttuurisäätiö. Tilaisuuden avaa Oamkin rehtori Jouko Paaso. Paikan päälle on tulossa huomattava määrä tärkeitä yhteistyötahoja ja merkkihenkilöitä vuosien varrelta.

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan Oamkin Ammatillisen opettajakorkeakoulun 40-vuotisjuhlan tilaisuuksia

Tarkemmat tiedot tapahtumista osoitteessa: oamk.fi/amok/40juhla

Lisätietoja: koulutussuunnittelija Päivi Karjalainen, 050 542 2177, paivi.karjalainen@oamk.fi  

Pirtti pullollaan paritanssia

$
0
0

Oulunsuun Pirtillä (Pirtintie 8, Oulu) käynnistyy 1.9.2014 kansanomaisiin paritansseihin keskittyvä Tanssitalo-toiminta. Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) tanssin osaston kanssa yhteistyössä toteutettava opetus tarjoaa tanssista kiinnostuneille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua paritanssien laajaan kirjoon.

Tanssitalo alkaa aina huutotanssituokiolla, jossa erilaiset square dance-, katrilli- ja kontratanssit toimivat mukaansatempaavina johdattelijoina illan paritansseihin. Tanssitalo käy oivasti kuntotanssitreenistä, sillä hiki virtaa taatusti. Jokainen ilta on oma kokonaisuutensa, joten mukaan voi tulla milloin vain. Paria ei välttämättä tarvita ja paria vaihdetaan koko ajan.

Tansseina opetellaan muun muassa valssia, polkkaa ja jenkkaa aina joulukuun alkuun saakka. Kausi huipentuu 8.12. järjestettäviin pikkujoulutansseihin. Kertamaksu on 6 euroa / henkilö tai 10 euroa / pari. Kausimaksu on 60 euroa.

Tanssitalon isäntänä on oululainen tanssin moniosaaja ja Oamkin tanssinopettaja Petri Kauppinen. Tanssitaloon voi tutustua sen verkkosivuilla.

Lisätietoa: Petri Kauppinen, 0400 586 755, petri.kauppinen@folkjam.fi

Englanninkielisen koulutuksen kielitaitovaatimus kevään 2015 yhteishaussa

$
0
0

Englanninkielisen koulutuksen kielitaitovaatimus kevään 2015 yhteishaussa

Kevään 2015 yhteishaussa kaikkien EU / ETA – alueen ulkopuolisten kansalaisten on todistettava englanninkielentaitonsa hakiessaan englanninkielisiin koulutusohjelmiin. Kielitaitovaatimus koskee kaikkia kolmea koulutusohjelmaa. Kielitaitovaatimukset löytyvät listattuna täältä.

Muut pohjakoulutukseen liittyvät vaatimukset päivitetään syksyn 2014 kuluessa.

Haku Oulun ammattikorkeakouluun alkaa 8.9.2014

$
0
0

Korkeakoulujen syksyn 2014 yhteishaku alkaa maanantaina 8.9. ja päättyy 22.9. kello 15.00. Kyseessä on ensimmäinen ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteinen yhteishaku.

Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on tarjolla kaksi ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta. Terveysalan Oulaisten alueyksikössä alkavassa sairaanhoitajakoulutuksessa on 49 aloituspaikkaa ja Oulussa alkavassa tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksessa 27 aloituspaikkaa. Tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksessa on mahdollista erikoistua pelikehitykseen.

Molemmat koulutukset järjestetään monimuotototeutuksena, jolla tarkoitetaan useampia opetusmuotoja sisältävää opetusta. Tietojenkäsittelyn tradenomikoulutuksen opetusmuoto on pääosin verkko-opetus.

Lisätietoja Oamkin koulutuksista, valintaperusteista ja hakemisesta saa osoitteesta oamk.fi/hakijalle.

Valtakunnallisesti tämän syksyn korkeakoulujen yhteishaussa on mukana 22 ammattikorkeakoulua ja neljä yliopistoa. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakemuksella, johon voi laittaa yhdestä kuuteen hakutoivetta. Koulutuksiin haetaan valtakunnallisen sähköisen järjestelmän kautta osoitteessa opintopolku.fi.

Lisätietoa: opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio, 010 272 2155, marita.aikio@oamk.fi

Uutta elinvoimaa maaseudun yritystoimintaan - Akraamo-palvelukeskus maaseutuyrittäjän apuna -seminaari 23.9.2014

$
0
0
Oletko kiinnostunut kehittämään ja lisäämään liiketoimintaa omassa yrityksessäsi tai alueellasi? Tervetuloa kuulemaan, miten alkutuottajille ja maaseutuyrittäjille suunnattu Akraamo yhteistyökumppaneineen voi palvella juuri sinua. 
 
Oulun ammattikorkeakoulu järjestää Uutta elinvoimaa maaseudun yritystoimintaan - Akraamo-palvelukeskus maaseutuyrittäjän apuna -seminaarin Oulussa tiistaina 23.9.2014 klo 9-12. Paikkana on Oulun ammattikorkeakoulu, Kotkantie 1 (Auditorio 1). Seminaarin ohjelma on ohessa liitteenä.
 
Akraamo on Pohjois-Pohjanmaan alkutuottajien ja maaseutuyrittäjien monipuolinen palvelukeskus, jonka toiminnasta vastaa Oulun ammattikorkeakoulu. Seminaarissa esittelemme syksyllä käynnistyvän palvelukeskuksemme toimintaa, joka kohdistuu erityisesti kotieläintuotantoon, kasvinviljelyyn, metsätuotantoon ja energiaan. Kerromme myös miten opetus, hankkeet ja työelämäyhteydet voidaan yhdistää energia-, ympäristö- ja luonnonvara-alalla. Toiminnallamme haluamme tuoda tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopalvelut lähelle yrittäjiä. 
 
Seminaari on tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaan luonnonvara- ja ympäristöalan asiantuntijoille, alkutuottajille ja maaseutuyrittäjille sekä opetuksen, työelämän ja tki-toiminnan yhdistämisestä kiinnostuneille. 
 
Seminaari on maksuton. Ilmoittauduthan kuitenkin kahvitarjoilun vuoksi viimeistään 17.9. osoitteessa www.oamk.fi/hankkeet/luovaotekeskus/seminaarit​ olevalla lomakkeella. Voit osallistua seminaarin myös videoneuvotteluyhteyden välityksellä. 
 
Lisätietoja: Tuomo Pesola, p. 050 597 0391, tuomo.pesola@oamk.fi. 
 
Palvelukeskuksen toimintamalli on luotu Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittamassa (EAKR) LuovaOteKeskus - Energia, ympäristö ja luonnonvarat -palvelukeskus -hankkeessa. 
 
Tervetuloa!

App Economics 2014+ seminaari 8.10.2014 Oulussa

$
0
0

Seminaarin aiheena ovat mobiilisovellusten liiketoimintamallit nyt ja tulevaisuudessa. Päivän tavoitteena on saada kattava tietopaketti mobiilisovellusten liiketoimintamalleista ja trendeistä tänä päivänä sekä herättäää ajatuksia tulevaisuudesta.

Seminaarin pääpuhujat tulevat Yhdysvalloista: Frank N. Magid konsulttiyrityksen johtaja Tero Kuittinen sekä pelianalytiikkatalo EEDAR:n analyysiosaston johtaja Patrcik Walker. Iltapäivällä kuullaan mielenkiintoiset caset seuraavilta yrityksiltä: Mountain Sheep, SoSho, Pint Please ja Frogmind.

Seminaari on maksuton. Ilmoittautumiset tarjoilujen järjestämiseksi pyydetään perjantaihin 3.10. mennessä.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: App Economics 2014+ 

ePooki 10/2014: Työhyvinvointikoulutusta organisaation ja yksilön eduksi


Biokaasun puhdistus, paineistus ja liikennekäyttö -seminaari Limingassa 25.9.

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) BioE-logia-koulutushanke järjestää Biokaasun puhdistus, paineistus ja liikennekäyttö -seminaarin torstaina 25.9.2014 Liminganlahden luontokeskuksella (Rantakurvi 6, Liminka).

Biokaasun liikennekäyttö lisääntyy koko ajan. Ajankohtaisessa seminaarissa selviää muun muassa se, miten biokaasu käsitellään liikennekäyttöön, millainen kulkuneuvo voi käyttää biokaasua, miten auton voi muuttaa biokaasukäyttöiseksi, ja millaiset näkymät biokaasulla on Pohjois-Pohjanmaan liikenteessä. Lisäksi seminaarissa kuullaan, miten Vaasan kaupungissa toteutetaan bussiliikenteen osittainen siirto biokaasukäyttöiseksi ja miten asia valmisteltiin.

– Biokaasu soveltuu mainiosti liikenteen polttoaineeksi, ja sen negatiivinen vaikutus ympäristöön on murto-osa fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Pohjois-Pohjanmaalla ei ole julkista biokaasun tankkausasemaa vielä, mutta pitkälle edenneitä suunnitelmia on jo. Suomen pohjoisimmat julkiset biokaasun tankkausasemat ovat jo lähellä maakunnan eteläosia, ja yksityisiä tankkausasemia alueella on muutama, projektipäällikkö Ritva Imppola kertoo.

Ohjelma

9.00 Kahvi ja ilmoittautuminen
9.30 Seminaarin avaus, Tuomo Pesola, Oamk
9.40 Kaasujen puhdistus, Auli Turkki, Oulun yliopisto
10.30 Biokaasun puhdistusta pienessä mittakaavassa, biokaasupioneeri Heikki Junttila
11.15 Lounas, omakustanteinen
12.15 Puhdistus- ja paineistustekniikat sekä auton muutos biokaasuautoksi, Timo Heusala, Elbio Ky
13.00 Miten bussiliikenne saatiin kulkemaan biokaasulla Vaasassa? Johan Saarela, Stormossen Oy
14.00 Kahvitauko
14.30 Biokaasun polttoainekäyttö liikenteessä ja maataloudessa, Ilkka Heinonen, Haapajärven ammattiopisto
15.30 Paikallista biokaasua tankkiin, Ilkka Kovalainen, Jahotec Oy
16.00 Biokaasun liikennekäytön näkymät Pohjois-Suomessa ja seminaarin päätös, Ritva Imppola, Oamk

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Ritva Imppola, 050 572 2404, ritva.imppola@oamk.fi
oamk.fi/bioelogia

BioE-logia on pohjoispohjanmaalaisille maaseutuyrittäjille suunnattu bioenergiahanke. Sen tavoitteena on edistää bioenergian käyttöä maatiloilla, bioenergiayrittäjyyden aloittamista ja bioenergiatuotannon kannattavuutta. Hanketta hallinnoi Oamkin luonnonvara-alan osasto.

ePooki 11/2014: Kauran oljen, ruokohelven ja hakkeen sopivuus pelleteiksi

Nälkäpäivän tilaisuus 18.9.: Mitä Haiyan-taifuunin jälkeen?

$
0
0

Tule kuulemaan, mitä Punaisen Ristin avustustoiminta on käytännössä!

Rami Syed kertoo omakohtaisten kokemusten kautta Punaisen Ristin avustustoiminnasta. Tilaisuus järjestetään torstaina 18.9. klo 10:00-11:30 Sosiaali- ja terveysalan yksikössä, luokassa D1191. Opiskelijat ja henkilökunta, tervetuloa kuuntelemaan ja kyselemään!

Rami Syed on oululainen Punaisen Ristin avustustyöntekijä, joka on mm. viime keväänä ollut kahteen otteeseen Filippiineillä Haiyan-taifuunin jälkeisessä avustustyössä. Haiyan-taifuunin jälkeen Filippiineille lähetettiin terveysasema, avustustarvikkeita, avustustyöntekijöitä sekä korjattiin myrskyssä vaurioitunut paikallinen terveyskeskus. Tämä rahoitettiin Punaisen Ristin katastrofirahastoon kerätyillä varoilla.

Paikalla on myös Päivi Jurvakainen, joka on Suomen Punainen Ristin Järjestötyönsuunnittelija. Hän kertoo mahdollisuudesta osallistua Nälkäpäiväkeräykseen.

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin keräys, joka järjestetään joka vuosi syyskuussa. Keräys on tänä vuonna jo 34. kerran. Nälkäpäivässä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Varoilla voidaan auttaa siellä, missä kulloinkin on suurin hätä. Katastrofirahastosta autetaan esimerkiksi luonnonkatastrofien ja sotien uhreja eri puolilla maailmaa. Varoja käytetään myös kotimaassa: apua annetaan henkilöille ja perheille, jotka ovat äkillisissä onnettomuuksissa joutuneet vaikeaan tilanteeseen.

Lisätietoa löytyy: www.nalkapaiva.fi

ePooki 12/2014: Oven avaus tulevaisuuden journalismiin

Opopatio Oulussa 10.10.

ICT-yritysten tuotteille tarvetta luonnonvara-alan yrityksissä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Ekosysteemipalveluista työtä osaajille rakennemuutoksessa Pohjois-Suomessa (EkoICT) -hanke on selvittänyt luonnonvara-alan ja muiden luonnon ekosysteemipalveluja hyödyntävien yritysten sekä ICT-yritysten välisiä yhteistyömahdollisuuksia Pohjois-Pohjanmaalla.

Hankkeessa selvitettiin, miten tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnetään luonnon tarjoamiin hyödykkeisiin pohjautuvassa yritystoiminnassa sekä millaisia alan tarjoamat uudet liiketoimintamahdollisuudet ICT-yrityksille ovat. Tuloksiksi saatiin muun muassa se, että ICT-yritykset voivat tarjota ratkaisuja esimerkiksi ekosysteemipalveluyritysten kuljetusten optimointiin sekä etävalvontaan ja -mittauksiin ja niiden perusteella tapahtuvaan automaatioon, kuten älykkäisiin maatalouden tuotantorakennuksiin. Muita mahdollisia ratkaisuja ovat esimerkiksi erilaisten tunnisteiden, kuten QR-koodien, hyödyntäminen lisäinformaation antamisessa kuluttajille.

Ekosysteemipalveluyritysten tekniikan tarpeet vastaavat monilta osin muiden yritysten tarpeita, joten niihin on mahdollista vastata räätälöimällä ICT-yritysten nykyisiä tuotteita. Ekosysteemipalvelujen parissa työskentelevät yritykset tarjoavat tieto- ja viestintätekniikan osaajille myös uusia ja innovatiivisia tuotekehitysmahdollisuuksia.

Luonnonvara-alan ja ICT-alan yritykset kohtaavat 13.10.2014

Oamkin Kotkantien kampuksella (Kotkantie 1, Oulu) järjestetään 13.10.2014 luonnonvara-alan ja ICT-alan yritysten yhteinen tapahtuma, jossa lisätään alojen tietoa toisistaan. Tapahtumassa esitellään ekosysteemipalvelujen parissa toimivia yrityksiä ja niiden ICT-tarpeita, tieto- ja viestintäteknologian tarjoamia mahdollisuuksia sekä yritysten ICT-hankkeiden erilaisia rahoitusmahdollisuuksia.

Keskustelutilaisuuden tarkoituksena on erityisesti eri alojen yritysten verkostoituminen ja uusien yhteistyökumppaneiden löytyminen. Yrityksille tarjotaan mahdollisuus esitellä toimintaansa ja tuotteitaan suoraan potentiaalisille yhteistyöyrityksille tapahtuman vapaamuotoisessa treffikahvio-osiossa.

Tilaisuuden kohderyhmänä ovat ekosysteemipalvelu- ja luonnonvara-alan yritykset sekä erityisesti pienet ICT-yritykset. Maksuttomaan tilaisuuteen voi ilmoittautua 6.10. mennessä osoitteessa oamk.fi/ekoict.

Lisätietoja: projektipäällikkö Hanna Laurell, 010 272 3965, hanna.laurell@oamk.fi

EkoICT-hanketta rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan unionin sosiaalirahastosta.

Oamk haluaa laajentaa lab-koulutusmallin hyödyntämistä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) rehtori Jouko Paaso toivoo, että ammattikorkeakouluja hyödynnettäisiin paremmin alueellisten elinkeinoelämän rakenteellisten muutosten osaratkaisijoina.

– Voimme olla apuna erityisesti Oulun kaltaisessa tilanteessa, jossa kaivataan uusia, monialaisia avauksia elinkeinoelämän uudistamiseksi. Tämän hetken äkkinäisen rakennemuutoksen tilanteeseen voimme tarjota erityisenä ratkaisuna lab-koulutusmallin laajentamista, minkä tavoitteena on tarjota joustavia kehittämis-, yrittäjyys- ja muuntokoulutusmahdollisuuksia, rehtori Jouko Paaso kertoo.

Tällä hetkellä Oamkissa toimii Oulu Game Lab, jonka malli on levinnyt ulkomaille saakka. Nyt suunnitteilla on uusia lab-malleja, jotka sijoittuisivat terveyden ja hyvinvoinnin tuotteisiin ja palveluihin, ympäristö- ja energia-alan ratkaisuihin yrityksille sekä autoelektroniikkaan ja -ohjelmistoihin. Oamk on hakenut näitä varten miljoonan euron rahoitusta, jonka avulla koulutukset voisivat käynnistyä jo vuoden 2015 alusta.

Rehtori Jouko Paaso näkee Oamkilla olevan positiivisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Oamkin hyvä tuloksellisuus on parantanut rahoitustilannetta olennaisesti. Haasteitakin riittää eOppimisen ja kansainvälisyyden kehittämisessä.

– Kansainvälistymisen hyötyjen levitys alueen elinkeinoelämään on liian vähäistä. Samoin kansainvälisyysaktiviteettien fokusoinnissa on kehittämistä, jos mietimme pohjoisten alueiden mahdollisuuksien hyödyntämistä.

Vuoden parhaat palkitaan Oamk-gaalassa

Oamkissa vietetään 19.9. kello 18.00 alkaen Oamk-gaalaa, johon on kutsuttu sidosryhmien edustajia. Tilaisuudessa palkitaan vuoden sidosryhmä, vuoden alumni sekä vuoden opinnäytetyö niin ammattikorkeakoulu- kuin master-tutkinnoista. Gaalassa esiintyy kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin laulutaitelijoihin kuuluva sopraano Soile Isokoski, joka aloitti 1.8. Oamkin laulumusiikin lehtorina.

Vuoden sidosryhmäksi on valittu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, jonka kanssa Oamk tekee monialaista yhteistyötä. Tulevaisuuden sairaala -hankkeen myötä yhteistyön merkitys kasvaa entisestään. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on aktiivisesti kehittämässä Oamkia sekä toimii Oamkin opiskelijoiden harjoittelupaikkana.

Vuoden alumni on tradenomi Mikko Sortti. Hän on osallistunut koulutuksen kehittämiseen työelämän näkökulmaa ja opiskelijan asemaa unohtamatta. Iloisena ja yrittäjähenkisenä alumnina hän pitää tiiviisti yhteyttä omaan kampukseensa.

Vuoden opinnäytetyö ammattikorkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa on Luopuneet-dokumenttielokuva, jonka tekijät ovat viestinnän opiskelijat Iita Pirttikoski, Noora Oja, Juho Vuolas ja Soili Lumiaho. Työryhmässä oli mukana myös Emmi Klapuri, joka ei tehnyt dokumenttia opinnäytetyönään. Opinnäytetyö käsittelee arkaa aihetta, mutta lopputuloksena syntyi kansainvälisestikin kiitosta saanut, koskettava dokumentti.

Vuoden master-tutkinnon opinnäytetyö on ensihoitaja (ylempi AMK) Jaakko Hannin tekemä Johtamistoimintaan tarvittavan informaation laatu ja riittävyys onnettomuustilanteiden johtajan näkökulmasta. Opinnäytetyö on ajankohtainen, ja sen tutkimus tuotti konkreettista, laajasti hyödynnettyä tietoa.

Lisätietoa: rehtori, toimitusjohtaja Jouko Paaso, 044 556 8200


BusinessOulu haastaa opiskelijat kehittämään Oulun matkailubisnestä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Teuvo Pakkalan kadun kampuksen opiskelijat innovoivat ja kehittävät Oulun matkailupalveluja InnoStartti 2014 -tapahtumassa keskiviikkona 1.10. Media on tervetullut seuraamaan tapahtumaa kello 8.15–16.00 osoitteeseen Teuvo Pakkalan katu 19, Oulu.

Tänä vuonna toimeksiantajana on BusinessOulu. Tapahtuman tarkoituksena on saada opiskelijoilta uusia ideoita matkailutuotteiksi ja matkailupalvelujen kehittämiseen. Toimeksiannoissa ydinsanoja ovat vieraanvaraisuus, pelit, ilmakitara ja teknologia. Parhaat ideat palkitaan.

InnoStartti-tapahtumaan osallistuu lähes 350 ensimmäisen vuoden opiskelijaa kampuksen kaikista koulutuksista. Mukana on myös noin 50 kansainvälistä opiskelijaa. Tapahtuman ideana on harjoitella innovointitaitoja ja kehittää liiketoimintavaistoa. Samalla opiskelijat verkostoituvat yli koulutusalarajojen. Tapahtuma järjestetään kolmannen kerran.

Tapahtuma käynnistyy aamulla kello 8.15, jolloin BusinessOulun edustajat antavat toimeksiannot tiimeille. Puolen päivän jälkeen järjestettävissä semifinaaleissa kaikki tiimit esittelevät oman ideansa. Niistä valitaan parhaat ideat finaaleihin, jotka alkavat kello 13.20. Palkintojenjako on kello 15.30. Kansainvälisten ryhmien finaali on kello 14.00 ja palkintojenjako kello 15.15.

Oamkin Teuvo Pakkalan kadun kampuksella koulutetaan tradenomeja viidessä eri koulutuksessa: liiketalous, tietojenkäsittely, kirjasto- ja tietopalvelu, International Business ja Business Information Technology. Opiskelijoita on noin 1 400. Opinnoissa keskeistä on tiivis yhteistyö alueen työ- ja elinkeinoelämän kanssa.
Lisätietoja:

Lehtori Outi Sutinen, outi.sutinen@oamk.fi, 050 566 5917 (suomalaiset ryhmät)
Lehtori Katja Aalonen, katja.aalonen@oamk.fi, 040 141 5124 (kansainväliset ryhmät)
Asiakkuuspäällikkö Jyrki Kemppainen, BusinessOulu, jyrki.kemppainen@businessoulu.com, 044 499 3296

Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto suunnittelevat yhteistyön tiivistämistä

$
0
0

Oulun ammattikorkeakoulu ja Oulun yliopisto suunnittelevat yhteistyön tiivistämistä. Yhteistyön lisäämisellä vastataan yhteiskunnan ja opetus- ja kulttuuriministeriön esittämiin toiveisiin ja vaatimuksiin sekä tehostetaan molempien korkeakoulujen toimintaa.

Korkeakoulut selvittävät yhteistyön kehittämisen mahdollisuuksia opetuksen järjestämisessä, tutkimus- ja kehittämistoiminnassa, tuki- ja hallintopalveluissa, infran, laitteistojen ja tilojen käytössä sekä muissa mahdollisissa toiminnoissa.

Korkeakoulut laativat yhteistyösuunnitelman kuluvan vuoden loppuun mennessä. Suunnitelmassa esitetään tehokkaan toiminnan kehykset ja vaihtoehdot korkeakoulujen yhteistyölle. Suunnitelma on myös pohja mahdolliselle opetus- ja kulttuuriministeriölle laadittavalle esitykselle.

Lisätietoja:

rehtori Lauri Lajunen, Oulun yliopisto, 029 448 4071
rehtori Jouko Paaso, Oulun ammattikorkeakoulu, 044 556 8200

Jäikö tutkintosi kesken – hae erillistä opiskeluoikeutta 1. - 31.10.2014

Amok tarjoaa kaikille avointa verkkokoulutusta viikoittain vaihtuvista teemoista joka torstai aikavälillä 11/2014 - 11/2015 – Tule mukaan!

$
0
0

OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä!

Kenties ensimmäinen suomalainen opetustoimen henkilöstökoulutuksen pelillinen MOOC-toteutus.

OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä -hanke on OPH:n rahoittama pelillinen ammatillisen koulutuksen opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma. Se pohjautuu OPE.fi-taitotasoihin, keskeisenä teemana tieto- ja viestintäteknologian opetus- ja ohjauskäytännön kehittäminen ja edistäminen ammatillisessa koulutuksessa.

OsaOppi III -hankkeessa toteutetaan osaamistasokohtaiset aloitusleirit (Ope.fi I eli Some-Noviisi, Ope.fi II eli Some-Ekspertti ja Ope.fi III eli Some-Kehittäjä, joihin on erillinen ilmoittautuminen), mutta niiden lisäksi hankkeessa järjestetään marraskuun 2014 ja marraskuun 2015 välisenä aikana viikoittain torstaisin kahden tunnin mittaisia Oppiminen online -verkkokoulutussessioita, jotka ovat kaikille avoimia. Siten kukin voi valita helposti ja kätevästi itseään kiinnostavat koulutustuokiot.

Oppiminen online -verkkosessioiden aiheet vaihtuvat joka viikko. Kaiken kaikkiaan verkkosessioita pidetään 50 eri teemasta, joiden aiheet vaihtelevat tvt-välineopastuksista pedagogisiin malleihin, toimintaan kansallisissa ja kv-verkostoissa, jatkuen aina 3D- ja virtuaalimaailmojen pariin.

Verkkosessiot tallennetaan ja ne on katseltavissa myöhemminkin missä ja milloin tahansa. Kaikkien online-toteutusten sisältö myös jaetaan CC-lisenssillä.

OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä! -hankkeessa on kyse kenties historian ensimmäisestä suomalaisesta opetustoimen henkilöstökoulutuksen pelillisestä MOOC-toteutuksesta. Lisäksi kyseessä on kenties ensimmäinen pelillinen täydennyskoulutus, jossa palkitaan osaamisen jakamisesta ja näkyväksi tekemisestä sekä oman työyhteisön ja/tai opiskelijoiden osallistamisesta. Nyt jos koskaan kannattaa hypätä mukaan koulutukseen.

Koulutuksessa hyödynnetään Open Badge -osaamismerkkejä, joita ansaitaan osallistumalla verkkosessioihin ja osoittamalla osaamistaan. Osaamismerkkien tarkoitus on auttaa tunnistamaan ja tunnustamaan opettajien osaamista tvt:n opetuskäytössä.

Heräsikö kiinnostus?

Kysymyksiin vastaamme mielellämme!

Lisätietoa koulutuksen sisällöstä: Sanna Brauer, sanna.brauer@oamk.fi tai p. 010 272 2192

Lisätietoja käytännön järjestelyistä: Antti Voutilainen, antti.voutilainen@oamk.fi p. 050 594 4812

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja on osallistujalle maksuton. Matka- ja majoituskustannuksista vastaa osallistuja itse.


OsaOppi III -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulu Oy / Ammatillinen opettajakorkeakoulu, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Pääkouluttajina toimivat Sanna Brauer (Oamk/Amok), Kati Korento (Oamk/Amok), Janne Länsitie (Oamk/Amok), Esko Lius (Omnia/InnoOmnia), Minna Taivassalo (Omnia/InnoOmnia), Anne-Maria Korhonen (HAMK/AOKK), Sanna Ruhalahti (HAMK/AOKK) ja Jukka Niinimäki (HAMK/AOKK).

 

Oamk ja Lapin ammattikorkeakoulu kehittävät yhteistyönä porotaloutta

$
0
0

Porotalousyrittäjien käyttöön on tuotettu kaksi uutta tietokonesovellusta. Sovellukset toimivat työkaluna suunniteltaessa kustannustehokasta ja porojen sekä ympäristön hyvinvoinnin huomioivaa lisäruokintaa ja talvitarhausta. Sovellukset on kehitetty Lapin ja Oulun ammattikorkeakoulujen yhteistyönä.

Porojen lisäruokinnan ja talvitarhauksen tarkoituksena on auttaa poroja selviytymään ankarimpien talvikuukausien yli. Lisäruokinnan aiheuttamien kustannusten hallintaan on kehitetty Poro-optimi-ohjelma jolla poronhoitaja voi tarkastella toteuttamastaan ruokintamenetelmästä aiheutuneita todellisia kustannuksia sekä suunnitella tulevaa ruokintakautta vertailemalla rehustusta ja erilaisia ruokintamenetelmiä. Porojen talvitarhauksen ja muiden aitarakennelmien suunnittelussa ja kustannusten laskennassa apuvälineenä toimii PoroFencer-aitojensuunnitteluohjelma.

Poronhoito on perinteinen elinkeino, jonka vaatimat työt on totuttu tekemään luonnossa. Erilaiset suunnittelutyöt, kuten kustannusseuranta ja pyrkimys kulujen minimoimiseen kuuluvat oleellisena osana kaikkeen yritystoimintaan, niin myös porotalouteen. Porotalous toimii ajanhermolla nykyaikaisessa yhteiskunnassa hyödyntäen tietotekniikan tuomia mahdollisuuksia muun muassa elinkeinolle räätälöidyn ruokintakustannusten seurantaohjelman ja karttapohjille tehtävän aitasuunnittelun muodossa.

Sovellukset ovat ladattavissa Internetistä sivulta porutaku.fi. Ne on toteutettu osana PORUTAKU – Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt -hanketta. PORUTAKU-hanke on Lapin ammattikorkeakoulun toteuttama ja Oulun ammattikorkeakoulun osatoteuttama porotalouden kehittämishanke. Hankkeen on rahoittanut Lapin Ely-keskus Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta.

Viewing all 1491 articles
Browse latest View live