Näyttötutkintomestareiden diplomijuhla 21.5.2015
Kansainväliset opettajat oppivat ja opettavat Oamkin vaihtoviikolla 16.20.3.
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kotkantien kampuksella vietetään 16.–20.3. kansainvälistä opettajavaihtoviikkoa. Lähes neljäkymmentä korkeakouluopettajaa 12 maasta tulee viikoksi opettamaan Oamkin opiskelijoita, vaihtamaan kokemuksia opettajien ja projektihenkilöiden kanssa sekä suunnittelemaan yhteistyötä.
Vaihtoviikon tarkoituksena on tukea kansainvälistymistä ja kansainvälistä yhteistyötä sekä luoda verkostoja eri maiden opiskelijoiden ja opettajien välille. Viikon aikana järjestetään muun muassa kymmenittäin kansainvälisiä luentoja. Kotkantien kampuksen koulutustarjonnasta mukana ovat tekniikka, luonnonvara-ala sekä viestintä.
Viikon ohjelmassa on muun muassa seuraavia tapahtumia:
– Ensimmäisen vuoden rakennusarkkitehtiopiskelijat suunnittelevat rakennussuunnittelun päätyönään pientaloa. 17.3. opiskelijat muokkaavat pientalosuunnitelman 3 ds Max -ohjelmassa espanjalaisen vaihto-opettaja Gustavo de Gispertin johdolla. Muokkauksen jälkeen rakennusmalli sopii esitettäväksi 3D-virtuaalilaboratorio Cavessa, jossa se on koettavissa oikeissa mittasuhteissa ja todentuntuisissa materiaaleissa. Rakennusmalli on nähtävissä Cavessa 19.3. Cavea suunnitellaan käytettäväksi myös rakennusarkkitehtiopiskelijoiden normaalissa opetuksessa.
– Water and environmental management issues -seminaarissa 18.3. käsitellään ajankohtaisia vesi- ja ympäristöalan aiheita sekä pohditaan yhteistyön merkitystä alalla. Saksalaisen, sambialaisen ja slovakialaisen vaihto-opettajan lisäksi seminaarin puhujana on kansanedustaja Pekka Haavisto. Maksuton seminaari järjestetään kello 9.00–16.30.
– Quick Lab -opetusmalli esitellään vaihto-opettajille käytännön kautta. Viikon aikana Oamkin 40 opiskelijaa ja viisi opettajaa sekä viisi vaihto-opettajaa suunnittelevat Quick Lab -mallin mukaisesti mobiilisovelluksen tai -palvelun konseptin, jota monialaiset opiskelijatiimit toteuttavat kevään opinnoissa. Työ alkaa idean valinnasta ja päättyy eri vaiheiden kautta pitsausvaiheeseen, jossa opettajaraati antaa evästystä esitellyn konseptin jatkokehitystä ja toteutusta varten.
Viikon tarkempaan ohjelmaan voi tutustua osoitteessa u.oamk.fi/teacherexchange2015. Opetuksellisen ohjelman lisäksi vaihto-opettajat pääsevät tutustumaan suomalaiseen elämään. Luvassa on reissu Kemin lumilinnaan, ilmakitaroinnin peruskurssi sekä mahdollisuus oppia suomen kieltä lyhytkurssilla. Opettajavaihtoviikko on järjestyksessään neljäs Kotkantien kampuksella.
Lisätietoja: suunnittelija Katja Kurasto, 050 468 3451, katja.kurasto@oamk.fi
Yhteishaku alkaa 17.3. Oamkissa yli 1 600 aloituspaikkaa
Korkeakoulujen yhteishaku alkaa 17.3. kello 8.00 ja päättyy 9.4. kello 15.00. Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on tarjolla 36 suomenkielistä ammattikorkeakoulututkinnon sekä neljä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon hakukohdetta. Aloituspaikkoja on yhteensä reilut 1 600. Koulutusta järjestetään Oulussa ja Oulaisissa.
Ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta järjestetään sekä päivä- että monimuotototeutuksena. Päivätoteutuksessa lähiopinnot järjestetään pääsääntöisesti päivisin. Opetusmuoto sopii iästä riippumatta kaikille, jotka haluavat suorittaa opintoja päivisin lähiopetuksen tukemana. Monimuotototeutuksessa käytettäviä opetusmuotoja ovat lähi-, etä- ja verkko-opetus, joita toteutetaan päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Monimuotototeutus soveltuu työn ohessa opiskeluun, mutta työpaikka ei ole edellytys opiskelulle eikä koulutukseen pääsääntöisesti edellytetä työkokemusta.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa yliopistojen maisteritutkintoja vastaavan kelpoisuuden sekä antaa valmiudet oman alan vaativissa asiantuntija- ja johtotehtävissä toimimiseen. Koulutukset on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat suorittaneet ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan korkeakoulututkinnon, ja joilla on vähintään kolme vuotta työkokemusta. Opetus järjestetään pääosin monimuoto-opetuksena, joka mahdollistaa tutkinnon suorittamisen myös työn ohessa.
Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhteisessä haussa on yhteensä yli 1 300 hakukohdetta. Koulutuksiin haetaan yhdellä hakemuksella, johon voi laittaa yhdestä kuuteen hakutoivetta. Koulutuksiin haetaan valtakunnallisen sähköisen järjestelmän kautta osoitteessa opintopolku.fi.
Lisätietoja koulutuksista, valintaperusteista ja hakemisesta saa Oamkin verkkosivuilta osoitteesta oamk.fi/hakijalle.
Lisätietoja
Opintoasioiden johtaja Anne Anttinen
050 357 2209
anne.anttinen@oamk.fi
Opiskelijapalvelupäällikkö Marita Aikio
050 383 8442
marita.aikio@oamk.fi
OSAKOn opiskelijatiedote 10.3.
ePooki 7/2015: Uusiutuvan energiantuotannon kehitys- ja koulutusympäristö kontissa
Sosiaali- ja terveysalan yksikössä avoinna sosiaalian lehtorin ja yliopettajan tehtävät
Hakuaika on 19.3. - 8.4.2015 klo 15.00.
Lisätietoja tehtävistä ja hakemukset osoitteessa www.oamk.fi/rekrytointi.
Korkeakouluopiskelijoiden liikunta lisääntynyt
Laajassa, valtakunnallisessa tutkimuksessa selvitettiin yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien hyöty- ja kuntoliikunnan muutoksia vuodesta 2000 vuoteen 2012. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus korkeakouluopiskelijoiden liikunnan muutoksista.
Korkeakouluopiskelijoiden hyötyliikunta lisääntyi vuodesta 2000 vuoteen 2012. Vuosien 2008–2012 välillä pieneni myös hyötyliikuntaa vähiten harrastavien, alle 15 minuuttia päivässä liikkuvien yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden osuus. Kuntoliikuntaa harrastavien osuudessa ei tapahtunut yhtä selvää kasvua, ja esimerkiksi päivittäin kuntoliikuntaa harrastavien määrä oli hieman vähentynyt. Tulokset olivat pääosin samansuuntaisia yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa opiskelevilla.
Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että suomalaisten liikunnan määrä on vähäistä 25–54-vuotiaiden keskuudessa. Nuorten vähäinen liikkuminen ja fyysisen kunnon heikkeneminen on ollut huolenaiheena paitsi koululiikuntaa ja nuorten vapaa-ajan liikuntaa koskevassa keskustelussa myös Puolustusvoimien kannanotoissa ja tutkimuksissa varusmiesaineistoista Tämän tutkimuksen perusteella korkeakouluissa opiskelevien hyötyliikunta näyttää lisääntyneen 2000-luvulta lähtien, mikä antaa aiempia käsityksiä valoisamman näkökulman korkeakouluopiskelijoiden liikuntamäärän suunnasta. Muiden kuin korkeakouluopiskelijoiden osalta tämän tutkimuksen perusteella ei voi vetää johtopäätöksiä.
Tutkimuksen kohderyhmänä olivat alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat suomalaiset korkeakouluopiskelijat. Aineistona käytettiin Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksia vuosilta 2000, 2004, 2008 ja 2012. Vuosina 2000 ja 2004 tutkimukset tehtiin yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa (N=5030), vuosina 2008 (N=9967) ja 2012 (N=9992) mukana olivat myös ammattikorkeakouluopiskelijat. Vastausaktiivisuus vaihteli eri vuosina 63 prosentista 44 prosenttiin.
Ikävaihetta 18–35-vuotta on kuvattu liikuntasuhteen vaaran vuosiksi. Opiskeluaikana rakennetaan perustaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja liikuntatottumuksiin tulevaisuudessa. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää korkeakoululiikunnan valtakunnallisten panostusten suunnittelussa ja nuorten aikuisten liikuntakäyttäytymistä koskevissa toimenpiteissä. Lisäksi korkeakoulut voivat paikallisesti hyödyntää tuloksia omille opiskelijoille suunnattujen palvelujen toteuttamisessa.
Tutkimus toteutettiin Oulun ammattikorkeakoulun (Aki Hentilä), Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (Kristina Kunttu), Itä-Suomen yliopiston (Mika Venojärvi), ODL/Oulun Liikuntalääketieteellisen Klinikan (Raija Korpelainen) ja LIKES-tutkimuskeskuksen yhteistyönä (Tuija Tammelin).
Tutkimus julkaistiin Liikunta&Tiede-lehdessä 1/2015.
Lisätietoja
Aki Hentilä, 040 582 6016, aki.hentila@oamk.fi
30-vuotias Arktiset askeleet tanssitaan 26.29.3. mukana 62 taidokasta teosta
30-vuotisjuhlaansa viettävä valtakunnallinen Arktiset askeleet -tanssitapahtuma järjestetään 26.–29.3. Tapahtumapaikkana on Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Kotkantien kampus. Arktiset askeleet on vakiintunut yhdeksi merkittävimmäksi lasten ja nuorten tanssitapahtumaksi Suomessa. Siitä osoituksena on muun muassa se, että mukaan hakevien tanssiteosten määrä on kasvanut vuosittain. Tanssikatselmuksen esiraatiin lähetetyistä 255 teoksesta nähdään viikonloppuna 62 taidokasta teosta.
Tapahtumaviikonloppu alkaa torstaina 26.3. Ookko nää Oulusta? -näytöksellä. Avausesityksessä oululaiset tanssiyhteisöt pääsevät muoniolaisella lisäyksellä esittelemään osaamistaan. Näytöksessä esiintyy tanssijoita Cross Move Companystä, HAHAHA Dance Schoolista, Muonion kansalaisopistosta, Nuorisoseura Vilikkaasta, Oamkin erikoiskoulutusluokalta, Oulun Itämaisen Tanssin yhdistys Yasminesta, Oulun Taidekoulusta, Oulunsuun Nuorisoseurasta, Oulu-opiston Haukiputaan ja Kiiminkijoen yksiköistä, SweetArts-ryhmästä sekä Tanssikeskus Citydancesta.
Toinen erillisnäytös nähdään lauantai-iltana 28.3., jolloin Oamkin Kotkantien kampuksen näyttämön valtaavat tanssin ammatillisten oppilaitosten tanssijat. Ammattiopiskelijoita nähdään Lapin Urheiluopistosta, Oamkista, Pohjois-Karjalan Ammattiopistosta Outokummusta, Savonia-ammattikorkeakoulusta, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta, Tampereen konservatoriosta sekä Turun ammattikorkeakoulusta. Molempien näytösten tuotto jaetaan tapahtuman katselmuksen palkintoina.
Varsinainen katselmus tanssitaan lauantaina 28.3. ja sunnuntaina 29.3. Katselmuksen arviointiraati koostuu arvostetuista tanssialan osaajista.
Aikataulu
Torstai 26.3.
Kello 18.30 Ookko nää Oulusta? -näytös
Lauantai 28.3.
Kello 12.15 30 vuotta Arktisia askelia -avajaiset
Kello 12.45 Tanssikatselmus: baletti
Kello 14.45 Tanssikatselmus: nykytanssi
Kello 16.45 Tanssikatselmus: show- ja streettanssi
Kello 19.00 Tanssin ammatillisten koulutusten näytös
Sunnuntai 29.3.
Kello 10.00 Tanssikatselmus: kansantanssi, karakteritanssi ja etniset tanssit
Kello 10.30 Tanssikatselmus: jazztanssi ja steppi
Kello 13.30 30 vuotta Arktisia askelia -loppunäytös
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Oamk ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry. Lisätietoja tapahtumasta saa osoitteesta oamk.fi/arktisetaskeleet.
Lisätietoa
Tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938 mira.kolanen@oamk.fi
Tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko, 050 443 1011, liisa.kontturi-paasikko@oamk.fi
Valtakunnallinen tanssitapahtuma Arktiset askeleet tanssitaan viikonloppuna Kotkantien kampuksella
OSAKOn opiskelijatiedote 24.3.2015
Tekniikan ja luonnonvara-alan yksikössä avoinna yliopettajan ja lehtorin tehtäviä
Yliopettaja (LVI-tekniikka)
Yliopettaja (Koneensuunnittelu)
Lehtori (Rakentamisen tuotantotalous ja talonrakennustekniikka)
Lehtori (Sähkövoimatekniikka)
Lehtori (Tietokoneavusteinen suunnittelu)
Hakuaika: 16.3. - 30.3.2015.
Lisätietoja tehtävistä ja hakemukset täytetään osoitteessa: www.oamk.fi/rekrytointi.
Earth Hour -haaste oamkilaisille 28.3.
Haastamme kaikki oamkilaiset osallistumaan maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan, Earth Houriin, jota vietetään lauantaina 28.maaliskuuta kello 20.30–21.30.
Sammuta tuolloin kaikki valot ja turhat sähkölaitteet. Kutsu myös ystäväsi tai perheesi koolle ja nauti heidän kanssaan vaikkapa kynttiläillallinen nyyttärimeiningillä. Nappaa illanvietostasi kuva ja jaa se myöhemmin julkisella Instagram- tai Twitter-tililläsi käyttäen hashtageja #earthhoursuomi, #ekopaasto ja #oamk. Kaikkien kuvien jakaneiden kesken arvotaan yllätyspalkinto. Voit myös haastaa itseäsi lisää ja miettiä koko päiväsi kestävän kehityksen periaatteet huomioiden.
Earth Hour on WWF:n järjestämä ilmastotapahtuma, joka pyrkii kiinnittämään huomiota ympäristön tilaan ja ilmastokriisiin. Tänä vuonna teemana Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen. Lisätietoa tapahtumasta saat Earth Hour Suomen verkkosivuilta.
Aito 1/2015 on ilmestynyt
ePooki 8/2015: Osaamisen osoittaminen praktista toimintaa ja syvällistä ajattelua
Welcome to ABBLAB Gate2 1.4.2015 starting at 9.30 and continuing all day long
Greetings from LABLAND. Applabers have been now developing for six weeks new applications for problems from work life. Nine teams will pitch their ideas for applications that will be judged by experts from fields of business, environment and energy, education and health and social care.
The timetable of themes for pitching are in three slots
at 9.30 - 11 projects of automotive, biogas and local food
at 12 - 13.30 projects of health
at 14 - 15.30 auto/health and education
We are in Torikatu 23 6th floor and 4th floor. Come to follow and have a cup of coffee and cookies with us.
More information from Kari-Pekka Heikkinen (kari-pekka.heikkinen@oamk.fi) and Blair Stevenson (blair.stvenson@oamk.fi).
Valtakunnallinen tanssitapahtuma Arktiset askeleet huipentui upeaan loppunäytökseen
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Oulun läänin Tanssialan Tuki ry:n järjestämä valtakunnallinen Arktiset askeleet -tanssitapahtuma tanssittiin kuluvana viikonloppuna Oulussa. Oamkin konserttisali pullisteli liitoksistaan, sillä tapahtuma keräsi paikalle viikonloppuna yli 500 eri tanssilajin nuorta harrastajaa, ammattiopiskelijaa ja opettajaa sekä runsaan joukon muuta yleisöä ympäri Suomen.
Tanssitapahtuman pääosassa oli tanssikatselmus, joka ajoittui kahdelle päivälle 28.–29.3. Tanssikatselmuksessa nähtiin 62 teosta, jotka esiraati oli valinnut 255 lähetetystä teoksesta. Katselmuksen arviointiraadissa kaikki teokset arvioi esiraadista asti Peter Pihlström. Jokaisessa tanssilajissa oli lisäksi oma arviointiraatinsa. Baletin arviointiraadissa olivat Heli Kuula, Virpi Virlander sekä tanssinopettajaopiskelija Johanna Karjalainen, nykytanssiraadissa Alpo Aaltokoski, Petri Kauppinen ja tanssinopettajaopiskelija Sonja Pälli. Show- ja streettanssiraadissa olivat Anniina Jääskeläinen, Sirpa Möksy ja tanssinopettajaopiskelija Salla-Maria Santos, kansantanssi, karakteritanssi ja etniset tanssit -osion arvoivat Petri Kauppinen ja Virpi Virlander sekä jazztanssin ja stepin arvoivat Anniina Jääskeläinen, Sirpa Möksy ja tanssinopettajaopiskelija Hanne-Mari Koivula.
Tanssikatselmuksen lisäksi tapahtumaviikonloppu sisälsi oululaisen tanssin Ookko nää Oulusta? -näytöksen, tanssin ammatillisten koulutusten näytöksen sekä erilaisia osallistujille suunnattuja työpajoja.
Viikonlopun kruunasi sunnuntaina 29.3. pidetty loppunäytös, jossa nähtiin 19 tunnustuspalkinnon saanutta upeaa teosta.
Arktiset askeleet 2015 -tapahtumassa palkitut teokset
Tapahtuman pääpalkinto, 750 euron stipendi, josta 450 euroa oli sanomalehti Kalevan stipendiä, jaettiin teokselle:
Ihmisten keskellä, Kajaani Dance
Arktiset askeleet 30 vuotta -palkinto, taiteilija Sirpa Heikkisen valokuva-akvarelli "Suhde"
Koreografi Marina Tirkkonen, Vantaan Tanssiopisto
Muita stipendejä jaettiin seuraavasti:
300 euroa, Irrallisuus, Oulun ammattikorkeakoulu, baletin erikoiskoulutusluokka lukuvuonna 2013–2014
300 euroa, Pöntisen Jaska, Lappeenrannan Tanssiopisto
300 euroa, Variaatio baletista Paquita, Viivi Ahola, Baletti- ja tanssistudio Teija Suova
200 euroa, Espoon Tanssiopisto
200 euroa, Pirkanmaan Tanssiopisto
150 euroa, Unzone, Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia
100 euroa, Go through me, Kuopion Tanssistudio
100 euroa, Ja linnut lensivät matalalla, Vantaan Tanssiopisto
100 euroa, Lost and found, Jyväskylän Tanssiopisto
Tanssitarvikeliike Silkkirummun lahjakortit jaettiin seuraavasti:
100 euroa, Kun silmiäni sulje en, Rosa Jääskeläinen, Vantaan Tanssiopisto
100 euroa, The time that we had, Laura Pitkänen, Kuopion Tanssistudio
50 euroa, Variaatio baletista Paquita, Mikko Nieminen, Lappeenrannan Tanssiopisto
Kunniakirjan saivat:
Fight against the hurry, Lappeenrannan Tanssiopisto
IKÄVÄ, Sara Grotenfelt, Marika Laurén, Ronja Määttä ja Jemina Valli
Illan viimeinen hambo, Hässäkkä / Nuorisoseura Vilikas
Kilivan kannalla koriasti, Tanssikeskus Citydance
Kuopion yhteiskoulun musiikkilukio
#Kutsumua, Tanssikeskus Citydance
Mozartiana, Tampereen konservatorio
My ain true love, Emma Valtonen, Cooma Dance Company
No Stress, Vaskivuoren tanssilukio
Pakkasprinsessa, Heidi Salminen, Pirkanmaan Tanssiopisto
Pas de trois baletista Le Corsaire, Lappeenrannan Tanssiopisto
Pas de trois, 2. tytön variaatio baletista Joutsenlampi, Laura Vertanen, Espoon Tanssiopisto
Reel 06, Tanssikeskus Footlight
Siniset kengät, Justiina Arjanmaa, Keski-Pohjanmaan kansanopisto
Tanssin ennen kuin taas sulan, Iisalmen Naisvoimistelijat
Variaatio baletista Pariisin liekit, Kwan Yui Ip, Espoon Tanssiopisto
Yökukkujat, Pirkanmaan Tanssiopisto
Lisätietoja
tapahtuman johtaja Liisa Kontturi-Paasikko, 050 443 1011, liisa.kontturi-paasikko@oamk.fi
tapahtumatuottaja Mira Kolanen, 050 310 3938, mira.kolanen@oamk.fi
AppLabissa etsitään sovelluksia ratkaisemaan työelämän ongelmia
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) AppLabissa kehitetään opiskelijatiimeissä erilaisia sovelluksia ratkomaan työelämän ongelmia. Sovellusten teemoina ovat automotive, energia ja ympäristö, koulutus sekä sosiaali- ja terveysala.
AppLabissa käytössä olevassa LAB-oppimismallissa tiimit kilpailevat kehitystyössä keskenään siten, että vain parhaimmat ideat pääsevät jatkokehitykseen niin sanotuissa gate-tilaisuuksissa. Gate 1:ssä alun 18 ideasta yhdeksän selviytyi jatkoon. Gate 2:ssa keskiviikkona 1.4. selviää, mitkä näistä yhdeksästä sovellusideasta pääsevät toteutukseen. Tiimit pitsaavat ideansa kunkin teeman asiantuntijoista koostuvalle raadille, joka valitsee parhaimmat jatkoon. Media on tervetullut seuraamaan mielenkiintoista päivää kello 12.00–15.00 Business Kitchenille (Torikatu 23, 6. krs, Oulu).
Oamkissa kehitetyssä LAB-oppimismallissa keskeisiä sisältöjä ovat luova ja monialainen ratkaisujen kehittäminen, yrittäjämäinen ajattelu ja asenne, tiimityöskentely, työelämälähtöisyys sekä johtaminen. Tavoitteena on työllistyminen ja uusien toimialan yritysten perustaminen. Pedagogisia malleja ovat projekti- ja ongelmapohjainen oppiminen sekä tutkiva ja kehittävä yhteistoiminnallinen oppiminen. LAB-oppimismalli on käytössä tällä hetkellä Oulu Game Labissa ja AppLabissa.
Vuosina 2012–2014 LAB-oppimismallin tuloksena on syntynyt kymmenen startup-yritystä, joista kaksi on valittu Euroopan lupaavimpien startup-yritysten joukkoon. Lisäksi Oulu Game Labissa kehitettyjä pelejä on ladattu 90 miljoonaa kertaa (tilanne joulukuussa 2014). LAB-oppimista laajennetaan Oamkin kaikille koulutusaloille vuodesta 2015 alkaen. Tavoitteena on, että opinnot valmentavat paremmin yhteiskunnan ja yritysten tarpeita vastaavaan asiantuntijuuteen.
Lisätietoja:
lehtori Ulla-Maija Seppänen, 050 542 3584, ulla-maija.seppanen@oamk.fi