Siirto-opiskelijavalinnan hakuaika 4.5.-1.6.2015 (Kulttuurialan hakuaika 15.5.2015 saakka)
Kevään 2015 yhteishaun suomenkielisen koulutuksen valintakokeet
Kevään 2015 yhteishaun suomenkielisen koulutuksen valintakokeet järjestetään Oamkissa 18.5.-9.6.2015 välisenä aikana. Valintakoekutsut toimitetaan sähköpostitse noin viikkoa ennen valintakoetta. Lisätietoa valintakokeista koulutuskohtaisilla sivuilla.
Kevään viimeinen OSAKOn opiskelijatiedote 19.5.
ePooki 12/2015: Kolme digisiltaa Itämeren yli - ruotsin kielen opiskelua silloilla
Oamkista valmistuneet, maaliskuu 2015
Ammattikorkeakoulut kehittävät maailmanluokan innovaatioita
Aurinkoenergialla kulkevasta kilpaveneestä sote-alan sähköisiin palveluihin ja yritysten kilpailukyvyn nostamiseen – ammattikorkeakouluista maailmanluokan innovaatioita
Tampereella järjestetyillä valtakunnallisilla ammattikorkeakoulupäivillä 19.5. palkittiin parhaat tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokäytänteet ammattikorkeakouluissa vuonna 2014. Viidettä kertaa järjestetyn Kärjet-kilpailun tavoitteena on palkita merkittävimmät työelämää hyödyntävät hankkeet.
Kilpailuun osallistui 37 hanketta eri ammattikorkeakouluista. Kilpailussa oli kolme sarjaa: sarja 1, Soveltava tutkimustieto ja innovaatiot; sarja 2, Kansainvälinen TKI-toiminta; sarja 3, Työ- ja elinkeinoelämän kehittäminen ja uudistaminen. Ensimmäisen sarjan voitti Metropolia ammattikorkeakoulu, jossa on kehitetty Biofore-konseptiauto, jossa hyödynnetään biopohjaisia materiaaleja. Tampereen ammattikorkeakoulun Motorsport for all -hanke sai sarjasta kunniamaininnan. Hanke on luonut mahdollisuuden selkäydinvammaisille nuorille osallistua autourheiluun. Toisen sarjan voitti Seinäjoen ammattikorkeakoulu perusterveydenhuollon organisaatioiden vetovoimaisuutta ja henkilöstön pysyvyyttä edistänyt Primcare-hanke. Kolmannen sarjan voitti Oulun ammattikorkeakoulun Oulu Game Lab -hanke, jossa on luotu pelien kehittämisen oppimisympäristö. Sarjan kunniamaininnan sai Karelia ammattikorkeakoulu Assi-hankkeelle, joka on kehittänyt sote-alan sähköisiä palveluita ja palveluprosesseja.
Kolme hanketta on saanut maailmanluokan tunnustuksia, ja näille jaettiin erityiskunniamaininnat. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Suomi nousuun myynnillä -hanke on saanut myyntikulttuurin kehittämispalvelustaan Suomen laatuinnovaatio 2014 -tunnustuksen. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun Midnight Sun -hankkeessa kehitetty aurinkoenergialla kulkeva kilpavene voitti Solar1 Monte Carlo Cupin parhaan opiskelijajoukkueen palkinnon. Lisäksi Lapin ammattikorkeakoulun Arctic Power -hanke voitti SAE Clean Snowmobile Challenge 2015 kilpailun Zero Emission -luokan ekologisella ja meluttomalla sähkömoottorikelkallaan.
Tunnustukset jakoi ammattikorkeakoulujen tutkimusjohdon verkosto yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa. Valintaraadin arviointityöhön osallistui työelämän edustajana johtaja Peer Haataja Tampereen kauppakamarista.
Lisätietoja
Lauri Tuomi, vararehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, puheenjohtaja ammattikorkeakoulujen TKI-johdon verkosto, 050 310 4010, lauri.tuomi@haaga-helia.fi
CEE ja Oamk yhdistävät resurssejaan
Centre for Environment and Energy (CEE) ja Oamk tiivistävät yhteistyötään elokuun alussa, jolloin liiketalouden yliopettaja Sami Niemelä liittyy CEE:n asiantuntijajoukkoon. Järjestely liittää Oamkin yhä konkreettisemmin osaksi innovaatiokeskittymän toimintaa ja vahvistaa sen roolia CEE:n hanke- ja kehittämistoiminnassa.
Sami Niemelä jatkaa työtään Oulun korkeakoulujen Business Kitchen -yrittäjyysyhteisössä. Samalla Business Kitchenin palvelutarjonnassa voidaan huomioida cleantech-alan erityistarpeet uuden yrittäjyyden ja liiketoiminnan synnyttämisessä.
Uudella yhteistyömallilla tavoitellaan tehokasta cleantech-alan innovaatioiden kaupallistamista ja liiketoimintapotentiaalin hyödyntämistä. Järjestelyn myötä kehittämis- ja innovaatiohankkeissa saadaan liiketoiminnallinen näkökulma mukaan yhä varhaisemmassa vaiheessa. Samalla voidaan hyödyntää ammattikorkeakoulun henkilöstön ja opiskelijoiden osaamista uuden liiketoiminnan synnyttämisessä.
Yhteistyön tiivistäminen häivyttää korkeakoulujen rajoja entisestään. Resurssien yhteiskäyttö tuo liiketoimintamahdollisuuksien arvioinnin ja kehittämisen yhä luontevammaksi osaksi innovaatioprosesseja.
Lue aiheesta lisää CEE:n verkkosivuilta.
Oulun yliopiston viestintäpalvelut
Aito 2/2015 on ilmestynyt
Oamkin uutiskirje 5/2015
ePooki 13/2015: Opinto-ohjaajia Oulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta
Sunnuntaina 31.5. palvelukatkoksia Oamkin tietojärjestelmissä
Oamkin levyjärjestelmiä päivitetään sunnuntaina 31.5. kello 8.00–15.00, mikä aiheuttaa käyttökatkoja Asiossa, Optimassa, Oamkin julkisilla verkkosivuilla sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden introissa.
Kevään 2015 yhteishaun suomenkielisen koulutuksen valintakokeet
Kevään 2015 yhteishaun suomenkielisen koulutuksen valintakokeet järjestetään Oamkissa 18.5.-9.6.2015 välisenä aikana. Valintakoekutsut toimitetaan sähköpostitse noin viikkoa ennen valintakoetta. Lisätietoa valintakokeista koulutuskohtaisilla sivuilla.
Oamkin sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintojen valintakokeisiin kutsutuille on lähetetty valintakoekutsut sähköpostitse. Valintakokeisiin kutsuttamatta jääneille ei lähetetä tässä vaiheessa erillistä ilmoitusta.
Valintakokeisiin kutsuttujen alimmat pisterajat ovat seuraavat:
Bioanalyytikko (AMK), päivätoteutus
15,00
Ensihoitaja (AMK), päivätoteutus
23,00
Ensihoitaja (AMK), monimuotototeutus
kaikki kelp. kuts.
Fysioterapeutti (AMK), päivätoteutus
23,00
Kätilö (AMK), päivätoteutus
21,00
Optometristi (AMK), päivätoteutus
19,00
Röntgenhoitaja (AMK), päivätoteutus
20,00
Sairaanhoitaja (AMK), päivätoteutus, Oulu
20,00
Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus, Oulainen
18,00
Sosionomi (AMK), päivätoteutus
21,00
Sosionomi (AMK), monimuotototeutus
23,00
Suuhygienisti (AMK), päivätoteutus
20,00
Terveydenhoitaja (AMK), monimuotototeutus
24,00
Toimintaterapeutti (AMK), päivätoteutus
22,00
Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
1. hakutoivejärjestys
2. keskiarvo
3. koulumenestyspisteet
Tasapistetilanteen johdosta kaikkia alimman pisterajan saavuttaneita ei välttämättä ole kutsuttu valintakokeisiin.
Avoimet Oppiminen Online verkkosessiot jäävät kesätauolle - jatkuu jälleen elokuussa
Oamkin Ammatillisessa opettajakorkeakoulun OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä –hankkeessa on syksyn 2014 ja kevään 2015 aikana järjestetty jo 30 suuren suosion saanutta kaikille avointa Oppiminen Online -verkkosessiota. Noin parituntia kestäviä verkkosessioita on pidetty torstaisin klo 14 alkaen vaihtuvista teemoista, pitäen sisällään niin TVT-työkaluja kuin pedagogisia malleja.
Oppiminen Online jää kesätauolle kesäkuun 12. päivästä eteenpäin, mutta vielä sitä ennen on mahdollisuus osallistua tällä viikolla torstaina 4.6. kahteen verkkosessioon, jolloin teemoina ovat Blogiklinikka / Blogger (klo 14-16) sekä MOOCit (klo 16-18). Kesätauon jälkeen verkkosessiot palaavat torstai-iltapäiviin jälleen elokuun alussa 6.8., jolloin aiheena on Netiketti ja tekijänoikeudet.
Verkkosessiot pidetään AC-tilassa https://omnia.adobeconnect.com/online
Syksyn 2015 aikana verkkosessioita on tulossa mm. seuraavista teemoista:
- Opettajan oma portfolio (CV, Europass, LinkedIn), 20.8.2015
- ECVET, opettajan tulos- ja tehtäväkuva, 3.9.2015
- EU-rahoitus, 17.9.2015
- 3D-mallinnus ja –tulostus, 8.10.2015
- Mobiililaitteiden ylläpito, tietohallinnon verkkotäydennyskoulutus, 15.10.2015
- QR-koodit ja lisätty todellisuus, 29.10.2015
- Second life, 12.11.2015
Jokaisesta verkkosessiosta voi hakea osaamismerkkiä (Open Badge), joita myönnetään osallistujille osaamisperusteisesti oppimistehtävien kautta.
OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä – uudenlainen pelillinen MOOC-toteutus
OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä –hanke on OPH:n rahoittama pelillinen ammatillisen koulutuksen opetustoimen henkilöstön osaamisen kehittämisohjelma. Se pohjautuu OPE.fi-taitotasoihin, keskeisenä teemana tieto- ja viestintäteknologian opetus- ja ohjauskäytännön kehittäminen ja edistäminen ammatillisessa koulutuksessa.
Lisäksi OsaOppi III – Osaamispisteet pelissä! –hankkeessa on kyse kenties historian ensimmäisestä suomalaisesta opetustoimen henkilöstökoulutuksen pelillisestä MOOC-toteutuksesta, jossa palkitaan osaamisen jakamisesta ja näkyväksi tekemisestä sekä oman työyhteisön ja/tai opiskelijoiden osallistamisesta. Nyt jos koskaan kannattaa hypätä mukaan koulutukseen.
Koulutuksessa hyödynnetään Open Badge –osaamismerkkejä, joita ansaitaan osallistumalla verkkosessioihin ja osoittamalla osaamistaan. Osaamismerkkien tarkoitus on auttaa tunnistamaan ja tunnustamaan opettajien osaamista tvt:n opetuskäytössä.
OsaOppi III –hankkeen toteuttavat yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulu/Ammatillinen opettajakorkeakoulu, HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.
Lue lisää:
Ammatillisen opettajakorkeakoulun uutiskirje 1/2015
Kynttilät syttyvät Nepalin maanjäristyksen uhrien muistolle Rotuaarilla 5.6.
Nepalin maanjäristyksen uhreja muistetaan Rotuaarilla perjantaina 5.6. klo 17–18. Tilaisuudessa Oulun nepalilaisyhteisön jäsenet kertovat tapahtuneesta omien kokemustensa kautta. Lisäksi kuullaan Punaisen Ristin avustustyöstä katastrofialueella. Tilaisuudessa voi sytyttää kynttilän maanjäristyksessä menehtyneille sekä kaikille, joiden elämään katastrofi on vaikuttanut. Kaikki oululaiset ovat tervetulleita paikalle.
Tilaisuuden järjestävät Oamkin nepalilaiset opiskelijat yhdessä Punaisen Ristin Oulun paikallisosaston, opiskelijakunta OSAKOn sekä Oulun ev.lut. seurakuntayhtymän kanssa.
Lisätietoa: OSAKOn kulttuurisihteeri Tanja Vallo, p. 050 317 4935, tanja.vallo(at)osakoweb.fi
ePooki 14/2015: Critical Thinking: From Theory to Teaching
ePooki 15/2015: Virtuaalimatkailun sisältöpilotti ja palvelumalli
Oamk esittelee AppLab-koulutuksessa kehitettyjä innovaatioita 9.6.
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) AppLab-koulutuksessa on tämän kevään aikana kehitetty kuusi innovatiivista tuotetta, jotka esitellään 9.6. kello 10.00–12.30 osoitteessa Torikatu 23, Oulu. AppLabin osallistujat ovat eri alojen työttömiä ammattilaisia sekä Oamkin opiskelijoita, jotka ovat yhdessä neljän kuukauden ajan kehittäneet erilaisia sovellutuksia terveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen, energia- ja ympäristöalalle sekä koulutukseen.
Oamkissa on vuosina 2012–2014 kehitetty tulevaisuuden asiantuntijuuteen valmentava LAB-studio-oppimismalli, jonka ammattikorkeakoulujen tutkimusjohdon verkosto yhdessä ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa valitsi vuoden 2014 parhaaksi työ- ja elinkeinoelämän kehittämis- ja uudistamishankkeeksi Suomessa. LAB-studio-oppimismallin keskeisiä sisältöjä ovat luova ja monialainen ratkaisujen kehittäminen, yrittäjämäinen ajattelu ja asenne, tiimityöskentely, työelämälähtöisyys sekä johtaminen. Tavoitteena mallissa on työllistyminen ja uusien toimialan yritysten perustaminen.
LAB-studio-oppimismallia on käytetty Oulu Game Labissa uusien osaajien koulutuksessa pelialalle ja pilviliiketoimintaan. Tämän tuloksena vuosina 2012–2014 on perustettu 12 start up -yritystä, joista kaksi on valittu Euroopan lupaavimpien start up -yritysten joukkoon. Peli- ja palvelukonsepteja on kehitetty 110. Näistä 31 on kehitetty demoiksi, ja niistä kymmenen on julkistettu saaden yhteensä 50 miljoonaa latausta.
Oamkin AppLabissa LAB-studio-oppimismallia on vuoden 2015 alusta alkaen laajennettu eri koulutusaloille. Tavoitteena on, että opinnot valmentavat laajentuvan asiantuntijuuden myötä paremmin yhteiskunnan ja yritysten tarpeita vastaavaan asiantuntijuuteen. Pedagogisina malleina ovat projektipohjainen oppiminen, ongelmapohjainen oppiminen sekä tutkiva ja kehittävä yhteistoiminnallinen oppiminen. Lisäksi malliin liittyy läheisesti mestari-kisälli-oppimismallilla ja valmentamisen keinoilla opettaminen. Perinteisesti hahmotettu opettajan rooli muuntuu siten oppimisen fasilitaattoriksi, tiimi- ja henkilökohtaiseksi valmentajaksi sekä projektikonsultiksi.
Tällä hetkellä koulutuksessa olevat työskentelevät vielä 30 vuoden kuluttua. Nykyinen tapa oppia tukee oman alan syvään osaamiseen eli niin sanottuun I-mallin asiantuntijuuteen. Tulevaisuuden asiantuntijalle tämä osaaminen ei kuitenkaan ole riittävää. LAB-studio-oppimismallissa opiskelijat oppivat tulevaisuuden työelämässä tarvittavaa T-mallin osaamista. Mallissa T-kirjaimen jalka tarkoittaa syvää substanssiosaamista, ja T:n yläviiva tarkoittaa kykyä ymmärtää muita osaamisalueita ja innostua niistä. T-mallin oppijalla on syvä asiantuntijuus omalla alallaan, mutta hän ymmärtää ja tuntee toisten asiantuntijuutta tavalla, joka mahdollistaa uusien ratkaisujen kehittämisen perustuen asiakkaiden ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.
Lisätietoja:
Oamkin tuntiopettaja Kari-Pekka Heikkinen, 040 652 8144
Oululainen peli myyntiin maailman suosituimpaan tietokonepelien verkkokauppaan
Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) Oulu Game Labin Xenocide-peliprojekti on läpäissyt Steam Greenlightin, jolloin pelin saa laittaa myyntiin maailman suosituimpaan tietokonepelien verkkokauppaan Steamiin. Steam Greenlight on palvelu, johon käyttäjät voivat laittaa pelejään ehdolle myyntiin otettaviksi. Muut käyttäjät arvioivat pelejä vastaamalla kysymykseen, ostaisiko hän pelin vai ei.
Pelin tekijänä on kahdeksan pelialalla aloittelevan opiskelijan Confused Genius -tiimi. Opiskelijoiden motivaation taustalla on unelma ammatista pelialalla. Tiimi keskustelee parhaillaan yrityksen perustamisesta, jotta pelin suunniteltu julkaisu syksyllä 2015 olisi helpompi toteuttaa.
– Kun aloitimme tämän projektin viime syksynä, ei kukaan meistä tainnut uskoa, että pääsisimme näin pitkälle näin pian, mutta tässä ollaan. Uskomme, että Xenocide tulee olemaan menestys, tiimin Community Manager Teemu Kinnunen sanoo.
Xenocide on ylhäältäpäin kuvattu arcaderäiskintä, jossa pelaajan tehtävä on selvitä areenalla mahdollisimman pitkään. Vastustajina ovat loputtomat hirviölaumat. Pelin demo on ladattavissa osoitteessa xenocidethegame.com.
Oulu Game Lab on Oamkin vuonna 2012 perustama koulutus, jonka tarkoituksena on tuottaa tiimityöskentelyn ammattilaisia kasvavan pelialan tarpeisiin.
Lisätietoja:
Teemu Kinnunen, Community Manager, Confused Genius, 044 047 3217, contact@xenocidethegame.com
Aki Latvamäki, Lab Master, Oulu Game Lab, 040 652 8304, aki.latvamaki@oamk.fi