Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja TeamForceMajorin (TFM) suurkoitos lähestyy. Tiimi tekee viime hetken valmisteluja ennen maailmanennätysnopeusyritystä Bonnevillen suola-aavikolla Utahissa. Kuljettajat ja loput tiimistä lähtevät määränpäähän keskiviikkona 21.8., ja itse ajotapahtuma on 24.–29.8.
Moottoripyörä ”Taxi 911” on jo laskeutunut Salt Lake Cityyn odottamaan ensimmäistä paikalle menevää ryhmää. Perillä oleva eturyhmä on aloittanut valmistelut, kuljetuskalusto ja motorhome on jo vuokrattu ja nyt kerätään huoltotarvikkeita, joita tarvitaan ennätysyrityksen aikana.
Kuljettajat Jari Määttä ja Antti Pietilä ovat lähdössä Bonnevilleen positiivisella mielellä.
– Suola ajoalustana on täysin outo, mutta vielä ei jännitä. Jännitys nousee pintaan paikan päällä ennen ensimmäistä vetoa. Takana on pitkä projekti ja vuosien työ on realisoitumassa. Vielä ei ihan sisäistäkään, mitä on tapahtumassa. Paljon työtä on tehty ja ajaminen on vain pieni osa, Jari Määttä kuvailee.
Molemmat kuljettajat ovat kokeneita moottoripyöräilijöitä, eikä työnjakoa kuljettajien välillä ole vielä tehty.
– Tasavertaisina lähdetään hommaan, Antti Pietilä sanoo. Ajokokemusta yritetään saada molemmille.
Tiiminvetäjä Jouni Rissasta innoitti uusiseelantilaisesta Burt Munrosta kertova elokuva Maailman nopein intiaani. Siitä syntynyt idea maailman nopeimmasta moottoripyörästä on nyt lähellä toteutua. Tavoitteena on olla huippunopeudessa mitattuna maailman nopein ahtamattomien moottoripyörien luokassa.
– Nykyisellä pyörällä ennätys pitäisi tulla, jos kaikki toimii ja kestää, Pietilä sanoo. Hän on luottavainen, että tällä kalustolla ennätykseen ylletään, mutta aikaa on vaikea ennustaa.
Ryhmä Oamkin insinööriopiskelijoita on yhteistyössä TFM:n kanssa kehittänyt moottoripyörää vuodesta 2010 lähtien. Sillä on saavutettu tähän mennessä jo viisi mailin maailmanennätystä Suomessa. Nyt kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen tiimi yrittää nopeusennätystä suola-aavikolla.
– Olosuhteet ovat Bonnevillessa hyvin erilaiset kuin Suomessa. Suolapinta on huomattavasti liukkaampi kuin kuiva asfaltti. Pyörän painoa on kasvatettu sata kiloa, jotta takarenkaalla olisi enemmän painoa, Pietilä kertoo.
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
20.8. asti Arto Lehtonen21.8. alkaen Virpi Ilmakangas
oamk.fi/tfm
facebook.com/teamforcemajor
youtu.be/aH82C_AeSzs